måndag 21 april 2008

Boll eller bostäder på Heden

Vad som skall göras, eller inte göras, med Heden har varit ett populärt ämne i många år nu, jag faktiskt i mer än hundra år. Förslag om sjukhus, konsterhus, museum, stormarknad, teatrar, helikopterbanor, parkeringsdäck och hotell har kommit och gått sedan 1920-talet. Den mest kända idén från senare tid torde vara Gert Wingårdhs förslag att slänga upp fyra höghus (Ett gigantiskt höghus, en ikonbyggnad, är numera alltid lösning 1A på alla stadsplaneringsfrågor i Göteborg; sedan krockar visionen med verkligheten) på 120 meter i hörnen med en nedsänkt arena centralt.

I måndagens gepe ger arkitekten Gunnar Anjou sin syn på saken. På många punkter är jag positiv till vad han föreslår. Framförallt vill han binda samman Vasastaden och Avenyn med den tämligen döda östra delen av centrum och dess tillika oftast öde evenemangsstråk med hjälp av en boulevard som binder samman Vasagatan med Bohusgatan. Ingen ny idé, men inte fel för det. Dessutom vill han inte - som han uttrycker det - slänga ut bostäder eller bandyplaner på ett slumpmässigt sätt. Istället vill han bygga vidare staden och skapa kraftigt exploaterade kvarter och även spår mellan Avenyn och Skånegatan för att förbättra kommunikationerna (att föreslå spårvagnslösningar är la det närmaste revolutionärt).
"Vi kan skapa en bebyggelse med varierad hushöjd, gärna också ett antal riktigt höga hus som i grupp samspelar i en spännande gestaltningsstruktur som berikar staden. Bebyggelsen bör vara sammanhållen och skall även utgöra boulevardens rumsliga avgränsning mot norr. Och resten av Heden? Denna tidigare odefinierade, ödsliga utmark får på detta vis en yta inskriven av bebyggelse på alla sidor. Denna kan utformas till ett storslaget, vackert parklandskap med aktiviteter av skilda slag. Och visst kan någon fotbollsplan eller skridskobana få plats. Heden ger möjligheter, tag vara på dem. Men först definiera, begränsa och berika bebyggelseytan med en förlängd Vasagata, en kontaktskapande boulevard. Och bygg snart!"
Jag har dock vissa invändningar som, det måste jag erkänna, gör att jag kan anklagas för nimbysim. Allt sedan början har dessa idéer möts av det faktum att platsen länge varit en etablerad plats för breddidrott. Oftast ser jag hur skribenter framhäver Heden som en övergiven och mörk plats under stora delar av året. Men detta tycker jag är en fråga om perspektiv. Jag har cyklat förbi Heden och genom flera sena veckodagskvällar och det är inte alla delar av staden som det är så mycket liv på som Heden. Allt som oftast pågår det minst en träning eller match mellan olika fotbollslag. Många väljer att inte se detta, framförallt de som vill göra om Heden till något kulturellt, kanske för att deras kulturbegrepp inte inbegriper idrott. Jag skulle vilja ifrågasätta den tolkningen av vad som bör ingå i begreppet kultur. Vidare - för att vara lite högtravande - så byggs inte det demokratiska samhället av riksdag och regering utan av ett väl fungerande föreningsliv. Att även även ge plats för idrottsföreningar (och då menar jag inte elitklubbar i första hand) i centrum bör vara lika självklart som att ge plats för teater, musik och konst. Dessa tre uttrycksformer är samlade vid Götaplatsen, men jag ser inte så värst mycket folkliv där (utom när de orena vinner SM-guld...).

Den 22 maj 1892 spelades den första fotbollsmatchen enligt associationsreglerna i Sverige mellan Örgryte IS och IS Lyckans Soldater (1-0). Det finns en sten som åminner om denna historiska händelse, men i övrigt är det en historisk kulturhändelse som oftast ignoreras. Kanske dags att riva ner Dramaten och Stockholm och bygga en skrapa med bra och billiga studentbostäder; centralt och bra.

Med detta vill jag inte säga att inget bör göras med Heden - snarare tvärtom. Det finns verkligen anledning att se över och bättre planera verksamheterna. Bilparkeringarna bör byggas ner eller flyttas (de breda bilägarna rasar la som vanligt) och nog behövs inte hela ytan för fotboll. Men samtidigt finns det fördelar med att ha en nästintill oexploaterad centralt för olika evenemang (hallå, det är nära Göran Johanssons älskade evenemangsstråk ju!) och tävlingar, likt Gothia Cup. Flexibilitet är la inte alltid en nackdel och vad hade vi haft för nytta av helikopterbanorna idag som föreslogs för femtiotalet år sedan? Är det värt att offra denna flexibilitet för att kanske, eventuellt lyckas vitalisera den östra delen av innerstaden (lycka till med att göra Bohusgatan till en boulevard som den ser ut idag!)?

den viktigaste frågan torde la i slutändan hur en eventuell exploatering påverkar möjligheten att få vettig potatismos till sin Halva special...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm, jag skulle kunna tänka mig att lämna den norra (om nu förlängningen av Vasagatan är en avdelare) delen av Heden fri för liknande aktiviteter som där finns idag men den andra delen tycker jag ska bebyggas.

Som sagt, jag har själv spelat mycket fotboll på Heden men tycker att den kan få plats på annat håll längre ut.

Lånade ditt uttryck "Götelaborg" i en av mina kommentarer i GP, hoppas det var ok.

/mhean

Olle J. sa...

Jag tycker nog att det finns en poäng med att lämna ålats även för korpfotboll i stadens centrum. Det behövs för att Göteborg någon gång återigen skall kunna bli den svenska fotbollens huvudstad.

Däremot finns det verkligen möjlighet att utnyttja ytan bättre och mer effektivt. Ytan är stor och det är bättre att göra om halva denna yta till stad och resten till idrott.

Kompromisser som nu mer lite parkeringar och annat eller som i en del förslag med lite höga hus kringspridda i en park (läs:miljonprogram i innerstan) är ingen vidare som jag ser det.

det är fritt fram för dig att nyttja dig av ordet Götelaborg, jag har inte hittat på det själv (även om jag inte vet var det kommer ifrån) och har ingen upphovsrätt. :-)