söndag 6 april 2008

TFF 3 - 1 GAIS

(först publicerat på bloggen Bobbie till VM 2010)

Eftersom jag inte såg matchen på plats jag skall jag inte gå in i några detaljer på olika spelares insats; den tveksamma äran lämnar jag gärna över till de stackars satar som fått begrunda sitt lags öde de trettio milen hem.

Knappt tretusen hade bemödat sig besväret att ta sig till idrottsplatsen denna soliga söndag vid den skånska Rivieran. De tillresta grönsvarta supportarna vann - i alla fall i den mån det går att bedöma av TV-ljudet - läktarslaget överlägset. GAIS ställde på plan upp med exakt samma startelva som i premiären mot Elfsborg.

Så blev det 3-0 på under trettio minuter. I ett försök att vara rimligt objektiv så beror resultatet i första hand på ren och skär tur för TFF och en del individiuella misstag hos GAIS: en dålig rensning av Tobiasson; en katastrofal hörnvariant av Kenneth et cetera. Samtidigt hade atleterna faktiskt flera farliga avslut. Som vanligt (det vill säga som förra säsongen) ligger mycket av problemen i GAIS anfallspel att finna i att det dels tar för lång tid att transportera boll och komma till avslut och dels bristande potens i avsluten. Bollen rullade istället TFF:s väg allt för ofta, speciellt när det grönsvarta försvaret försökte rensa.

I halvtid ledde GAIS avsluten på mål med 4-3 med den uppenbara skillnaden att utfallet i mål var 0-3. Jag gick och pinkade och köpte mig en till stor stark för att härda ut.

Efter halvtid tog MP ut Lundén och satte in Daniel Morais Reis, flyttade ner Bobbie som högerback och gick över till 4-3-3. Det tog ungefär halva andra halvlek innan GAIS verkligen började sätta press på Trelleborg. Samtidigt öppnades det upp för en del farliga kontringar för hemmalaget. Problemen i GAIS forsatte i stort som förut medan TFF försvarade sin ledning och levde snabba omställningar. GAIS passningspel var emellanåt under all kritik, några spelare visade en slapp inställning och Suma fortsatte att göra fel beslut. Bäste anfallare i grönsvart var mittbacken Björn Andersson som från höger kunde skjuta in ett distinkt skott till 3-1 via ribbans undersida. Några andra bra lägen skapades, inte minst genom Levons insatser på högerkanter, men bättre än så blev inte resultaten.

*****

Satt som tur var på Ada's istället för i Trelleborg och suckade. När matchen pågått i några minuter kom det in en gubbe som gick och ställde sig i vägen, frågade en ur personalen om de inte visade blåvitt och när hon svarade nekande muttrade han ljudligt "era jävla idioter". Framkom inte om det var det handfull gaisare som var på plats och kollade på matchen eller personalen han menade eller både och. Sedan beställde han en stor stark som han snabbt drack upp och muttrade irriterat medan han gick ut. Det är märkligt hur dåliga mödrar var på att ge sina barn ett sinne för allmänt hyfs och uppförande även för femtio, sextio år sedan; allt var inte bättre förr. Om nu blåvitt var betydde så mycket för honom hade han kunnat traska över bron och vara på plats lagom till andra halvlek - förväntade han sig att personalen skulle byta match på de andra gästernas bekostnad för att göra honom glad eller var det bara givet för honom att den match han ville se skulle visas, medan jag varit där dagen innan och vänligt hört mig för?

Inga kommentarer: