onsdag 16 april 2008

Timbro stödjer kommunistuppror

Med risk för att upprepa mig själv: Flera hundra forskare inom humanvetenskapen har skrivit på en lista mot regeringens uppdrag till myndigheten för forum för levande historia. Svenska Dagbladet har angripit först forum för levande historia då de inte ger tillräcklig tyngd åt ideologins roll i kommunismens brott och även vägt in andra faktorer, något som gör myndighetens personal till kommunister. Sedan angriper Svenska Dagbladet forskarna som skrivit på forskarupproret för en oberoende historieforskning för att vara - just det - kommunister.

Bild på Timbros VD utövandes parkour
Är det då inte synnerligen ironiskt och underhållande när VD:n för högersmedjan Timbro Maria Rankka nu går ut på DN Debatt och stödjer forskarupproret? hon förordar att myndigheten läggs ner, inte minst för att hon är kritisk med hur myndigheten velat tona ner ideologins roll - som SvD pekade initialt. Skillnaden är dock att medan SvD krävde att myndigheten skulle rätta sig i ledet och följa regeringens riktlinjer löser Rankka den gordiska knuten med ett enkelt och tämligen uppenbart hugg:
"Låt oss därför göra gemensam sak för att se till att Levande historia och andra ideologiproducerande och opinionsbildande myndigheter läggs ned."
Nu undrar jag lite hur SvD:s ledarredaktion skall reagera på detta. Rankka är i grunden på SvD:s sida, men samtidigt försvarar hon forskarna som SvD bevisat är infiltrerad av kommunister. Gör detta Maria Rankka till trotskistisk agent och provokatör, eller endast en simpel klassförrädare?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det visar väl att det är skillnad på hennes nyliberala åsikter och SvD:s konservativa dito?

Det är inte syftet med forskningen som är problemet utan det statliga initiativet och den staliga finansieringen. Ingen åsikt ska subventioneras med skattemedel.