torsdag 28 augusti 2008

Numerologi i 20:e omgången

"Like sands through the hourglass, so are the days of our life life."

Så börjar dagsåpan Våra bästa år - Days of Our Lifes på engelska. Denna melankoliska strof tycks vid första anblick indikera en loj och lite seg tillvaro i väntan mot det oundvikliga slutet. Vad jag har sett av serien verkar det dock inte vara lojt. Hela tiden är det någon som gifter sig, försöker mörda någon, ligger i koma, har minnesförlust. Det är alltså en massa tvära kast men samtidigt är det väldigt lite som händer - egentligen. Ja, i alla fall enligt min bättre hälft som sett några fler avsnitt.
Bara några dagar till derbyt...
Lite på samma sätt är tillvaron för en gaisare; tvära kast mot det oundvikliga slutet - dubbel degreadering till Division 1 Södra, ekonomisk konkurs och sammanslagning med BK Häcken. För ett litet tag sedan gjorde jag en beräkning utifrån ställningen vid omgång 18 för att skapa en prediktion för slutomgången i linje med lagens form. Att göra detta för omgång 19 var förstås helt onödigt, GAIS hade vunnit på Söderstadion med fyra mål och var bäst i världen. Varför oroa sig för bottenstriden?

En omgång senare och GAIS har åkt på en lektion i fotbollskonst av maskinen Kalmar FF och allt är mörkt och svart. Samtidigt går det onekligen rätt bra för flera av lagen nedanför GAIS i tabellen...
Grönsvart farligt nära kanten
Så jag satte mig återigen ner och räknade ut poängsnitt under de fem senaste matcherna för GAIS och alla de lag som jagar för att se deras form och därefter extrapolera mot evigheten, eller i alla fall omgång 30. GAIS har tillsammans med Norrköping och GIF Sundsvall endast tagit i snitt 0.8p, Gefle har tagit 1.2p, Ljungskile och Trelleborg har tagit 1.4p och Örebro har tagit hela 1.8p per omgång. Som ett resultat av detta är den temporära prognosen för sluttabellen denna:

...
10. Örebro SK 42p
11. Trelleborg FF 37p
12. Ljungskile SK 34p
13. GAIS 32p
14. Gefle IF 29p
15. GIF Sundsvall 25p
16. IFK Norrköping 19.8p

Nu börjar det finnas anledning till oro. Min prognos är måhända inte mer pålitlig än, säg Konjunkturinstitutets dito kring den svenska ekonomin, men en plats bättre än 14:e och strax över kvalplatsen hade man la hoppats på innan säsongen. En bit kvar till GAIS uttalade mål och ambition.

2 kommentarer:

Peter sa...

Intressant matematik, men du måste ju - som du säkert själv inser - problematisera det hela en aning. Genomsnittspoäng är väl gott och väl, men fördjupar vi studien så har Atleterna tio matcher kvar i årets Allsvenska. Fyra av dessa matcher är mot lag som ligger efter GAIS i tabellen just nu (Gefle, Peking, ÖSK, LSK). Vinster i dessa matcher är oerhört betydelsefullt eftersom de i praktiken handlar om så kallade sexpoängsmatcher. Ytterligare tre matcher är mot lag som ligger maximalt tre poäng före GAIS (om än med en match mindre spelad i alla tre fall, HBK, MFF, DIF).
Min analys är att Atleterna bör ta åtminstone tre segrar och dessutom klara ett par oavgjorda, dvs totalt 10-12 poäng. Vilket är något bättre än ditt snitt och rimligen tillräckligt för att klara en bättre placering än den som du ser i din vision... Men va fan, visst kan det gå åt helvete. Även om jag läst nationalekonomi en gång i Lund, så är verkligheten oftast betydligt mer komplicerad än teorin. Och dessum var senaste matchen extra oroväckande eftersom man tappade så jävla mycket på den andra halvan.
Jag är skeptisk till den där Djurgårdstränaren vi har...

Olle J. sa...

Att det är en okomplicerad metod behäftad med många fel förklaras med titlen; numerologi.

Sanningen är förstås att det finns en mängd faktorer som borde tas med i en sådan prediktion. Men till skillnad från Svenska spel etc så använder jag mig av penna och papper.

Det finns en del starka och relativt enkla metoder att tillgå som har testats (sök till exempel på competitive balance - CB - här på bloggen). Den absolut bästa prediktionsvariablen är klubbarnas lönebudget. Men med Kalmar FF i topp så känns det som den modellens relevans på allsvenskan är lite... tveksam. Andra modeller, som till exempel tar i beaktande det stundande motståndet, kräver lite mer än penna och papper. Jag har inte ens SPSS installerat på burken längre.

Vet inte om jag är vidare skeptisk mot MP. Spelet har sätt rätt bra ut stundtals och genomklappningar har skett även under Rolle och Batongens regim. Att Hedinsson bestämmer sig för att gå in i en djup svacka samtidigt som Ekong förloras till DIF och Lundgren går och skadar sig var verkligen olämpligt, tillsammans med den kroniska bristen på avslutare. Wandersons form har dock varit god det senaste och om han kan fortsätta göra mål så kanske det finns goda chanser att rädda kontraktet. Flera av bottenlagens goda form kan vara en tillfällighet och något av lagen strax ovanför GAIS kan ju gå och få en riktigt dålig trend. Det är dock en smula optimistiskt att hoppas på att alla andra lag skall kryssa sig igenom resten av serien.