fredag 15 augusti 2008

Numerologi i 18:e omgången

Tal har i ett historiskt perspektiv gets en mystisk, nästan magisk innebörd; från pythagoreérnas och kabbalas talmystisk via astrologi till numerologi. Talens betydelse är inte minst relevant för fotbollssupportar. Men till skillnad från tidigare exempel är kopplingen mellan talen och effekterna, orsak och verkan, tydlig och klar; många poäng ger vinst och avancemang, få ger förlust och degradering.

Problemet är förstås att det finns ett samband mellan redan insamlade poäng och kommande omgångars poäng som är signifikant men inte självklart. Svårtskattade variabler som andra lags spelschema, vädret och Monstertruckar är svåra att ta med i beräkningen när supportern står och räknar på fingrarna.

Ett samtal i förmiddags om Fredrik Lundgrens skada - som officiellt kommer att ta minst fyra veckor, inofficiellt resten av säsongen - där den personen trodde att denna förlust av lagkaptenen skulle leda till att GAIS kommer att falla ut i år. jag delade delvis dennes oro och började räkna på fingrarna.

När jag kom hem tänkte jag att det var dags att titta närmare på problemet. Med tidens dåliga framtidsutsikten är det viktigaste att inte ramla ur allsvenskan. Att inte få ta del av marginalarna som förhoppningsvis vill komma och uppleva fotboll på den nya arenan är ekonomiskt mycket negativt i sig, dessa kommer inte att bry sig om superettan. Det är tre platser som kan leda till degradering. Gefle och Ljunskile har båda 14 poäng och Norrköping har 10 poäng med en match mindre spelad.

Vi struntar i Norrköping tills vidare och koncentrerar oss på de två lagen med 14 poäng, sju poäng efter GAIS som har 21 poäng med 12 omgångar kvar. Med ett poängsnitt på 0,78 poäng per match kommer dessa lag - om de avslutar de sista 12 omgångarna på samma sätt som de börjat med de första 18 - att få in ytterligare 9,33 poäng. Med ett försprång på 7 poäng skulle GAIS då klara sig med att vinna en match och förlora övriga elva. Problemet är förstås tre poäng för seger som gör att även om trenden varit vedervärdig under stora delar av säsongen, så kan en tillfällig formtopp snabbt jaga ifatt ett sådant försprång.

GAIS trend har enligt de flesta bedömare, läs neggare, beskrivits som vedervärdig. Hur är då trenden för de övriga lagen? de sista fem omgångarna har GAIS tagit 5 poäng (1p/snitt), Ljungskile 4 poäng (0,8p/snitt) och Gefle 3 poäng (0,6p/snitt). Fortsätter lagen enligt de senaste fem omgångarna i de resterande tolv kommer GAIS att få ihop 33 poäng, Ljungskile 24 poäng och Gefle 21 poäng. det känns lite lugnare...

... Men samtidigt vet man ju som sagt hur snabbt det kan gå med tre poäng för seger; Fredrik Lundgren är skadad; GAIS kan inte göra mål; det blåser mycket på hösten; Lagrell och Göran Johansson vill oss illa; stjärnorna står dåligt och datumen i programmen tycks ge ett oroväckande mönster och det räcker faktiskt med att ett av dessa lag - tillsammans med andra - går förbi för att allt skall gå åt helvete som vanligt.

---
Ett annat exempel på ad hoc-anpassad sifferexercis är frågan kring publiksiffrorna. Dagens gepe försökter sälja lösnummer med att blåvitt tappat hälften av sin publik. Att den lilla satan har en stor svans av medgångsanhängare och änu inte spelat hemmamatcher mot GAIS och Elfsborg gör att siffran blir skevoch föga rättvisande. Som grönsvart anhängare är det frapperande att beakta att vårderbyt är det enda som håller uppe siffrorna från bottennivåer. Dessa enkla sanningar leder till att publiksnitt börjar derbyrensas och mixtras med för att ge vad mixtraren tycker är en rättvisande bild. Det går att ha invändningar mot alla metoder. Det stora problemet för fotboll som sport är de mediokra intresset i allmänhet på att ta del av evenenamngen. Lars-Åke Lagrell tycker förstås att det är viktigt att satsa på bland annat företagsbiljetter. Att de som är motsatsen till marginalare, den trogna supportern, oftast känner sig motarbetade ser la inte Lagrell som något strörre problem. Publiksiffran går säkert att hålla konstant hög utan trogna stamkunder som inte flyr lag och sport vid temporära bakslag och trender, som blåvitt då.

Inga kommentarer: