lördag 9 februari 2008

Tack TV4!

TV4 Har nu gått ut med vilka 20 matcher de skall visa från allsvenskan fram till uppehållet för EM i Schweiz/Österrike. Tretton olika lag av allsvenskans sexton kommer att få den tveksamma äran att visas upp på Sveriges sämsta fotbollskanal, GAIS Ljungkile och Sundsvall är de lag som inte finns med, MFF och DLS visas fyra gånger vardera.

Måhända tappar GAIS lite tv-pengar, men man vinner i goodwill och allmän själsligt välbefinnande av att så lite som möjligt beröras av Lundh och Ekwall på TV-sporten. När TV4 visar EM eller VM brukar jag lyssna på radiosporten mellan ljudet från teven är avstängd. Så medioker är oftast deras kommentarer.

Inte någon tv-stjärna
Fast i och för sig, de gånger jag varit nere på Ada's vid Herkulesgatan och bellat på bortamatcher som sänds på Canal+ kan jag inte säga att jag varit vidare imponerad av deras allsvenska bevakning heller. Kommer inte ihåg vilken match det var, men när lagkapten Fredrik Lundgren fick frågan om valet att spela med fem mittfältare var ett taktiskt val beroende på motståndet svarade han lakoniskt att GAIS faktiskt spelat med fem man på mittfältet i snart två år. Torde la vara uppenbart att journalisten var naken.

Nej, jag tycker inte att det är roligt eller bra att GAIS får mindre exponering eller pengar från tv-avtalet. Men vem förväntade sig från första början att klubben skulle få något annat än styvmoderlig behandling av teve? Matcherna kommenteras sist i fotbollskväll, journalister har inte koll på nyförvärv eller spelare överhuvudtaget och sedan försöker journalister gång på gång avliva diverse myter som de oftast hittat på själva.

Världen är helt enkelt inte rättvis och det är inget att skrika åt. Dags att ta på sig skinnvästen och gå och sälja lite Faktum innan bolaget stänger.

Har försökt hitta aktuella siffror för 2008, bland annat i och med att det nu är 16 istället för 14 lag i allsvenskan, men får tills vidare nöja mig med gamla siffror från när avtalet var ungt:

Då var det meningen att 385 000 kronor fördelas per match varav 55 procent går till hemmalaget och 45 procent går till bortalaget. Om dessa siffror fortfarande stämmer någorlunda kommer DLS att få ungefär tre kvarts miljoner kronor mer från tv-avtalet än GAIS. Då tillkommer ytterligare ersättning från Canal+ och deras veckans match som ger samma ersättning. Tror nog inget spelbolag har något spel ute på om huruvida DLS kommer att få mer tv-tid och deg även där. Med en omsättning runt 30-35 miljoner hade de pengarna inte skadat.

Inga kommentarer: