tisdag 19 februari 2008

Efter förtunning kommer förtätning

Efter att beklagat mig över den sprawl som föreslagits i Gunnilse är jag försiktigt optimistisk över inledande planer att riva det gamla TV-huset Synvillan i närheten av Delsjöområdet och bygga 400 bostäder och som nu skrivits om i Gepe.
Det här är inget hus (det är en bild av ett hus)
Istället för att slänga ut lite nya punkthus långt ifrån staden erkänns behovet och efterfrågan efter bostäder i centrumnära områden. Området ligger precis vid en spårvagnsräls, har snuskigt nära till ett populärt natur- och fridluftsområde. Fyra kontor skall få komma med förslag och enligt programförslaget skall det bli ett område med stark identitet (vet inte vad det betyder, men jag hoppas att det betyder stad snarare än förort) och helst väl sammanhållet. Får se bara om de kunde tänkas göra något åt de där ödsliga "limporna" på andra sidan spårvägen...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ska bli mkt intressant att se hur förslagen kommer se ut. Kommer arkitekter och stadsplanerare ha tagit åt sig av den senaste tidens kritik mot dagens glesa stadsbyggande (och kritik mot själva utseendet på husen) i göteborg? Dock finns tyvärr en stor risk att gamla örgrytekärringar m.fl. kommer protestera vilt mot allt som är högre än två-tre våningar.

Olle J. sa...

Jag är inte så värst bekant med området (känner så få örgrytekärringar) men i det här fallet tror jag faktiskt inte det är så farligt. Husen närmast är i första hand flerfamiljshus typ lamellhus som ligger som limpor på stora menlösa gräsmattor. dessutom ligger dessa på andra sidan spårvägen. Annars är det helt omöjligt att bygga ut i villa- och radhusområden som Askim där varenda människa har kunskaper och vilja att driva igenom sin egen mibyism.

Det här området är trots allt i utkanten av staden, men tämligen centralt. Dessutom ersätts en tidigare, föga attraktiv, byggnad så det är nog ingen som förlorar någon utsikt att tala om.