tisdag 26 februari 2008

Rapport från årsmötet 2008

(Det här inlägger är först skrivet för bloggen Bobbie till VM 2010)

På måndagen var det således dags för Göteborgs atlet- och idrottssällskaps årsmöte i Folkets hus vid Järntorget. Uppskattningsvis 200 medlemmar hade tagit sig ditt. det är drygt en tiondel av sällskapets 2300 medlemmar. Både antalet deltagare och antalet medlemmar i stort är någon slags rekord, i alla fall i modern tid. Deltagarna var framförallt äldre gubbar; er skribent passade väl in.

Egentligen hände inget omvälvande på mötet. Olikt möten för ett antal år sedan uppstod ingen tumult eller oegentligheter kring, beslut, röstlängd eller något överhuvudtaget. Styrelsen fick sin vilja igenom. Det var tämligen uppenbart att ordförande Christer Wallin hade ett starkt stöd - inga mordförsök således.

Precis i början kom MP, hans tränarkolleger Matti Demegård och den, enligt egen utsago, inkvoterade skåningen Patrik Johansson för att presentera sig själva tillsammans med nyförvärven Levon Padjadzjan, Daniel Morais Reis (en smula försenad), Markus Haltsi, Björn Andersson (dubbelt så lång som Levon) samt Tommy Lycén. Nyförvärven som fick presentera sig själva på svenska, engelska och portugisiska. Den som var mest tyken var backen Halsti som angående sin skada sa att det var mycket frustrerande att se laget spela utan honom; det var ju inte det bästa laget som spelade om han satt på läktaren.
Genomgången av resultat- och balansräkning samt budget för 2008 gicks igenom. Resultatet har i stort sett varit känt sedan tidigare med ett plusresultat på 2,7 miljoner. Budgeten för 2008 prognoserar för ett nollresultat 2008. Trots stora satsningar under föregående år har klubben lyckats få positiva ekonomiska resultat, styrelsen tror inte det är möjligt nästa år utan väntar med de positiva resultaten till den nya arenan är klar. Inför kommande säsong kommer GAIS att köra med en helsidesannons i Gepe inför varje match och jobba för att få fler större samarbetspartners (läs: sponsorer) som binder upp sig på 2-3 år. Något jag noterade i budgeten, men som aldrig togs upp riktigt var en prognos på spelartransaktioner på endast 1,8 miljoner kronor för spelarförvärv vilket är mycket lägre än 2007 års 8,3 miljoner.

Det stora problemen som Wallin såg det var de minskade publikintäkterna och högre kostnaderna med satt spela på Nya istället för Gamla Ullevi. Överhuvudtaget handlade mycket om befintlig och kommande arena. En medlem lyfte frågan kring kostnaden för den nya arenan, om Gotevent fortsätter att tala om marknadshyror kan det bli tämligen dyrt. Christer Wallin höll delvis med, han skulle gärna se att om det fanns någon möjlighet så skulle han gärna se att alliansen köpte den nya arenan och drev den själva. Han påminde om att just det mycket lägre driftkostnaderna var en avgörande orsak till flytten från Nya till Gamla Ullevi för ett antal år sedan. Placeringen av ståplats på Ullevi såväl som den den nya arenan kom också på tal. Wallin menade att det var möjligt att den skulle få stå på långsidan de gånger som det inte var fullt på den nya arenan, något han hoppades inte skulle hända allt för ofta. Angående placeringen på Nya Ullevi begärde ordföranden i Grönsvart Göteborg, Markus Lifmark, ordet och utan att gå in på detaljer så nämnde han angående möten kring Häcken-matchen hade det nåts någon form av slutsats som de skulle arbeta vidare kring.

GAIS arbetar vidare med treårsplaner. Föregående plan har reviderats genom att planen flyttats fram ett år. Detta beror delvis på att den nya arenan inte blev klar till 2008 års säsong och att det i styrelsen inte kändes rätt att med en ny lagledartroja ställa så höga krav. För 2008 är målet att med en omsättning på 40m (jämfört med 38m för 2007) nå ett nollresultat ekonomiskt och en placering på övre halvan. 2009 är målet att utmana topp 4 i allsvenskan, ha en omsättning på 50m och med hjälp av lyftet av en ny arena nå ett litet plusresultat. 2010 skall klubben utmana om SM-guldet med en omsättning på 55m - en enligt min åsikt måhända väl optimistisk tanke, då flera andra klubbar idag har en omsättning på över 100m. Kalmar FF i år och HBK i övrigt är det positiva exempel som GAIS får stödja sig på.

Verktyg för att nå de sportsliga målen är kontinuitet (beroende på Bobbie kommer trots en hög omsättning av spelare en stor del av förstaelvan från slutet av 2007 att vara kvar 2008) och att få till sig flera spetsspelare. GAIS intressenter, som redan idag är involverade i flera spelarkontrakt, kommer att fortsätta verka och det talas om att till 2009, eventuellt tidigare, tillsätta en sportchef. Motivet bakom en sportchef är att det i dagens fotboll inte längre går att spika en trupp i november och sedan köra på den. Arbetet kring truppen och scouting är redan idag allt för stor för dagens organisation och är ett helårsarbete som tarvar en egen tjänst. Genom en sportchef hoppas styrelsen att underlätta ett gott scoutingarbete och därmed få mer för pengarna på transfermarknaden.

Upp till diskussion togs även den senaste tidens mediaturbulens kring Bobbie och Christos. En medlem menade att styrelsen borde använda sig av hemsidan gais.se med för att gå ut med information. Wallin försvarade sig med att det som stod i tidningarna ofta var i alla fall delvis fel. Det var lite min uppfattning att de talade förbi varandra, att i samband med ett mediarykte snabbt gå ut och dementera och ge korrekt information skulle minska oron i medlemsleden istället för att köra på traditionen som tystnadens klubb. Angående Christos sas det att det inte var aktuellt att sälja honom. Problemet som sådant berodde endast på att den lediga månaden så hade Christos tagit det väldigt lungt in 30 dagar. Eyjo hade tränat i 30 dagar och kommit tillbaka som stålmannen. Att Christos inte skulle komma överens med övriga spelare och ledare dementerades givetvis.

I förtroende sa Christer Wallin även att det hade en muntlig överenskommelse med Kung Ekong om ytterligare fyra år i GAIS, men vi skulle inte säga det till någon annan - så du kära läsare får hålla det för dig själv och inte berätta för någon annan. ;-)

Inga kommentarer: