fredag 1 februari 2008

Fotbollens framtid VI - Efter Bosman kommer Webster

Andy Webster

e flesta som vet något om fotbollens ekonomiska utvecklingen känner till Jean-Marc Bosman, den mediokra belgiska fotbollspelaren vars överklagande mot rådande ordning ledde till Bosmandomen som tillätt spelare att fritt söka sig en ny arbetsgivare efter att deras kontrakt gått ut med deras klubb.

Nu har ytterligare en dom fallit i Lausannes internationella sportdomstol (CAS) som kommer att förändra hur kontrakt och pengar kommer att byta ägare inom europeisk fotboll i den närmaste framtiden. (Dagens Nyheter, The Guardian, FIFA:s respons)

Andy Webster är en skotsk fotbollspelare som efter tre av fyra år som kontraktskriven spelare hos Hearts of Midlothian lämnade klubben genom att bryta till kontraktet och gå till den engelska klubben Wigan. När han gjorde detta år 2006 var han den förste spelare som använde sig av § 17 i FIFA:s regler för övergångar, som i sin tur tvingats fram av EU-kommissionen, vilket ger en spelare möjlighet att bryta kontraktet efter en viss tid om han går till en klubb i ett annat land. FIFA hade tidigare kommit fram till en övergångssumma på 843 000 euro men CAS har nu bestämt att kompensationen till Hearts endast blir 200 000 euro.
Jean-Marc Bosman

Det principiellt viktiga i CAS dom är att kompensationen för ett brutet kontrakt skall baseras på den återstående lönen, inte spelarens marknadsvärde:
"Den internationella sportdomstolen i Lausanne (CAS) har nu dömt till Wigans och Websters fördel - engelsmännen behöver bara betala 200.000 euro, den lönesumma som skulle ha utgått för Webster under den återstående kontraktstiden. Enligt domen kan en spelare efter en bestämd tid - tre respektive två år beroende på om han är yngre än 28 år - ensidigt bryta sitt kontrakt. Den klubb han lämnar har bara rätt till den återstående lönesumman. Domen avser byten till en klubb i ett annat land. - Föreningarna har ingen moralisk eller legal rätt att kräva en spelares marknadsvärde tillbaka som förlorad vinst, skriver domstolen."
citat från DN

FIFA är förstås tämligen upprörda och anklagar CAS för att skada sporten i sin helhet, orsaka turbulens på spelarmarknaden, göra tillvaron svårare för de små klubbarna och spela i händerna på agenterna som nu än tidigare kan börja erbjuda sina klienter till andra klubbar. Inte heller Svensk Elitfotboll (sef) är glada över utfallet i CAS.

Tycker att det är för tidigt att riktigt säkert säga vad detta kommer att innebära. Jag gissar att priset på spelarkontrakt kommer att sjunka, andrahandsvärdet har minskat då spelaren kan bryta sitt kontrakt efter 2-3 år, samtidigt som lönerna kan stigare ytterligare i de stora klubbarna. Vad som kommer att hända med mindre klubbar, som inte kan erbjuda höga löner och vars spelare således blir mycket billigare samtidigt som det är oklart vad detta innebär för den förväntade kompensationen till klubbar som fostrar fram talanger är inte helt klar, men det är nog inte osannolikt att de kommer att förlora på det.

De Enda säkra vinnarna på ökad turbulens på spelarmarknaden är, som vanligt, agenterna. Utom just Kent Carlzon då.

Jag bara ser för min inre syn hur hälften av GAIS startelva flyttar över till medelmåttiga danska och norska klubbar under det onödigt långa uppehållet för EM i mellaneuropa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Trevlig blogg detta. Bitterhet är klart underskattat för övrigt.