Att registrera folk är onekligen på modet. Först den hetsiga FRA-debatten och sedan något förvirrat svammel från EU:s kultur- och utbildningsutskott om att föra register om bloggares åsikter med den märkliga motivationen att detta skulle hjälpa till att upprätthålla kvalitén.
I Riksdag & Departement går det att läsa om Fotbollförbundets remiss till vårens utredning kring den så kallade huliganlagen, Ds 2008:20 (ytterligare åtgärder för att motverka ordningsstörningar i samband med idrottsvenemang).
"Fotbollförbundet välkomnar förslagen, men vill gå ett steg längre och ha nya lagändringar. Förbundet anser att arrangören måste kunna identifiera den som har tillträdesförbud genom att koppla biljetten till köparen. Därmed kan man vid inpasseringen till arenan skilja ut de personer som har tillträdesförbud. I dag försvåras detta genom Datainspektionens regler för personregister, skriver förbundet i sitt remissvar."
Så nu skall man bli tvungen att identifiera sig när man köper en biljett och går på fotboll. Vän av ordning kommer förstås att invända att det la inte är så värst svårt och jobbigt att bära på sig identitetshandlingar, att många redan gör det och att dessa regler är vanliga i andra länder (resonemang som kan mötas med "om Lisa hoppar från Ättestupan, kommer du också hoppa?"). Personligen - och jag har verkligen inte någon anledning att befara att dessa regler kommer att drabba mig direkt och personligen - är jag dock inte förtjust i något som tar oss ytterligare ett steg mot konstant övervakning och registering. PuL är la bara semantik för vissa som inte tycker att personlig integritet är något annat än tomma ord.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar