fredag 23 maj 2008

I stort samma biljettpriser på nya arenan

Det ser ut som kostnaden för att gå och kolla boll på den nya arenan kommer att bli i princip de samma som i nuvarande betonghål. Det är det minsta man kan begära. Den temporära flytten till Nya Ullevi innebar i praktiken högre kostnader för såväl klubbar som publik för en sämre produkt.
- Givetvis kommer priserna att gå upp lite, men det kommer inte att bli några drastiska höjningar, säger Gais ordförande Christer Wallin.
För Ordförande Wallin har den nya arenan vid några tillfällen nästan framställt som lösningen på GAIS långsiktiga, prekära situation; likt en deus ex machina kommer den nya arenan leda till ökade mer publik och ökat intresse för GAIS som i sin tur genererar än mer sponsorpengar och bättre spelare och bättre resultat och ökat intresse och så vidare i en evig uppåtgående spiral.

Kommer den nya arenan verkligen innebära ett sådant lyft? Förstås väldigt svårt att sia om. Jag är dock skeptisk till att den kommer att innebära någon långsiktig förbättring för GAIS ekonomi och de lyft som vissa hoppas och tror på med i det närmaste religiös iver. Som jag hävdade i min derbyfrossa, det finns på sikt bara plats för ett lag i Göteborg, om man extrapolerar.

Ökad publik ökar intresset från sponsorer. Men det finns ingen anledning att tro att de övriga lagen inte kommer att få samma lyft och då är den regionala konkurrensen i balans (möjligen återställd om vi räknar med Borås arena och Elfsborg).

Enligt dagens artikel i gepe så kommer klubbarna inte känna några pengar utöver biljetterna då övriga lokalhyror i arenan kommer att gå direkt till Higabs fickor. Då det har sagts att arenahyran skall styras av kostnaderna (som skenat iväg) enligt rådande kommunala marknadskommunistiska principer kan det måhända gynna klubbarna, men vi talar inte om Parken arena här. Den nya arenan är endast en kassako för klubbarna om den kan dra till sig mer publik.

*****

Gepe fokuserar förstås en hel del på det absolut viktigaste av allt; arenanamnet. Om namnet är tillräckligt bra kan den i realiteten se ut som Rambergsvallen men kommer ändå att kännas som San Siro. I alla fall om man tror att ordets makt är starkare än penningen - men det tror la inte ens en Bibel-bläddare som Ekong i sitt innersta? Själv tror jag i praktiken aldrig på vad Aftonbladet skriver. Skulle de hävda på löpet att gräset är grönt så kommer jag att betvivla det. Men så är jag färgblind också.

Tidigare inlägg om arenan:
Har man satt Fan i båten... (18/1 2008)
Arenafrågan: "konsten att bygga helt fel" (21/1 2008)
Mer om den nya arenan och evenemangspubliken (27/1 2008)
Rapport från årsmötet (26/2 2008)

Inga kommentarer: