måndag 12 maj 2008

GAIS 3 - 0 Örebro SK

Vårens sista match och ett avgörande läge för ett GAIS som ofta presterat bra mot förväntade topplag men vars spel gott i baklås mot sämre motstånd som krympt ytor och jobbat hårt. En seger och GAIS kan börja snegla uppåt i tabellen, poängtapp och avgrunden kommer närmare då de förväntade bottenlagen då och då sprattlar till och tar sina poäng. Fast ärligt talat, för gaisare känns de flesta matcher som sexpoängsmatcher - även träningsmatcher.

Lag: [4-2-3-1] D. Jankulovski; K. Gustafsson, B. Friberg da Cruz, A. Tobiasson, D. Durmaz; P. Ikpe Ekong (85' J. Lundén), F. Lundgren; D. Nicklasson (38' E. Hédinsson), W. do Carmo, L. Patjadzjan (59' T. Lycén); D. Morais Reis.
Samma laguppställning som mot Malmö FF således; en match där GAIS bitvis spelade mycket bra.

Men slutet var som bekant sämre. De första fem minuterna är det snarare ÖSK som tar kommandot och jag oroar mig väldigt för att GAIS inte skall vara på tårna. Efter bara några minuter så slarvar David Durmaz med bollen, ett läge uppstår och Dime Jankulovski är så när att trassla till det för sig och för laget. Dimes högstanivå är väldigt hög men hans lägstanivå är avgrundsdjup. Som tur var har vi sett väldigt litet av den varan i år, men då hans sista ingripande mot di blåe var diskutabelt oroar jag mig för att nu är målvaktens fina spel till ända för den här säsongen. Som tur är går det vägen - att släppa in första målet mot ett bottenlag som ÖSK skulle troligen vara förödande för GAIS - och Dörr-mats gör återigen en gedigen insats matchen igenom. Efter en något trevande inledning av spelet den här säsongen har han skött sig allt bättre i rollen som ytterback. På sin numera ordinare mittbacksplats är Bobbie Friberg da Cruz följsam och läser spelet väl. I första halvlek oroas försvaret flera gånger av den snabba Tevez-look-a-liken Nordin Gerzic.

Det la inte precis någon spektakulär eller chansrik första halvlek som det sedvanligt mediokra pubilkantalet får bevittna. Om jag inte missminner mig fullständigt 4-3 i avslut och 2-2 i avslut på mål. Ja, det kommer ett mål till GAIS förstås: kaptenen och kämpen Fredrik Lundgren nickar ner en boll till Wanderson do Carmo som vid straffområdetslinjen drar till ett skott rakt upp i krysset. 1-0 till GAIS och sedan lämnas bollen i högre utsträckning över till ÖSK som inte mäktar med att skapa många chanser - fast det räcker ju med bara en chans... Daniel Nicklasson får återigen starta som vänstermitt och gör återigen en bra initial insats. Tyvärr drar han på sig en skada och får linka av redan i 38:e minuten för Ejyolfúr Hédinsson som vi alla förstår kommer att göra en gedigen insats, löpa mycket men kanske inte skapa så värst mycket framåt.

Jag sa att första halvlek var föga underhållande? Ja, första 40 kanske vi skall säga; därefter händer nämligen en hel del. Tidigare har någon på den grönsvarta tankesmedjan gais.nu påpekat att Daniel Morais Reis borde väljas som anfallare då han gör Wanderson bättre. Den här dagen hade den unge brassen - 22 år fyllda idag - lust med mer än så och var hela tiden aktiv framåt. I sluten av halvleken rusar han och en av motståndarnas mittbackar efter en boll och det hela slutar en en rejäl krock mellan tre spelare när målvakten kommer flygande. Lite oväntat blåser inte domaren av, Daniel Morais ligger i straffområdet nära bollen och försöker liggande skjuta den i mål. Hade han varit lite mer kylig hade han kanske kunnat resa sig och göra ett bättre avslut. Nu studsar bollen istället vid stolproten - utanför. Mittbacken får bäras av på bår för att sys med 17 stygn och när domaren till slut blåser igång spelet igen ser jag bort mot ÖSK:s målvakt och noterar att han inte ser vidare stabil ut han heller. Om GAIS bara hinner får till ett avslut innan halvtidspaus så kanske... Och det lyckas vi faktiskt med. Daniel Morais Reis är återigen framme, lyckas spela bollen runt en nyinbytt innerback medan han springer runt på yttersidan, får tag i bollen och skjuter mellan benen på en annan Örebroare, bollen tar lite på ena benet och ställer den instabila målvakten. 2-0 till GAIS efter två avslut på mål. För den sakens skulle känns det inte orättvist. De två brassarna tillsammans med Levon Patjadzjan har flera gånger skapat flera andra goda halvchanser.

Två måls ledning i halvtid känns änna gôtt. En poäng är så gott som säkrat. ÖSK har bytt ut sin skärrade målvakt. Kommer nu GAIS spela på säkerhet? Inte riktigt. Levon kommer snabbt fram på sin högerkant och slår in bollen till the dynamic duo (brassarna) i straffområdet. Daniel skjuter på målvakten, bollen studsar ut till Wanderson som spelar över till en helt ren Daniel Morais Reis som gör 3-0 redan i den 47:e minuten. GAIS har en anfallare som gör mål, två mål. Vi får hoppas att detta håller i sig och inte blir ett tillfälligt gästspel som målskjut (tänk Anton Holmberg och två mål mot HBK hemmamatchen 2007). Det är inte något som födelsedagsbarnet verkar ha tänkt sig. Han viftar efter sitt andra mål tydligt och klart när och vart han vill ha bollen. Då 2-0 kom med flera minuters övertid ser det lite lustigt ut på resultattavlan: först gjorde Daniel Morais Reis 2-0 i 49:e minuten och sedan 3-0 i 47.e minuten.

Nu bestämmer sig MP för att börja lufta bänken. Tommy Lycén får komma in för den hårt arbetande armeniern och gör ett rätt bra inhopp med några skott och något bra inlägg. ÖSK har förtvivlat svårt att skapa något framåt och det blir allt mer uppenbart varför laget har skapat så pass få mål. Vi som dagligen neggar kring GAIS oförmåga att komma till bra avslut har det bra i jämförelse, ÖSK kommer knappt till några avslut alls. Det är frågan om ett par hörnor och ett bra läge i där Örebroaren fäller sig själv och skriker efter straff - det blir en tung resa tillbaka till Örebro, staden där ingen vill bo. Att de inte lyckas skapa några chanser beror verkligen inte på att GAIS drar sig hemåt och spelar på resultatet. Istället blossar kreativiteten upp när anspänningen släppt. Under en tiominutersperiod i mitten av andra halvlek spelar GAIS i praktiken med ett system knappt setts till sedan innan Herbert Chapmans dagar.

Seger och sju matcher i rad utan förlust är ett hyfsat slut på vårsäsongen.