onsdag 7 maj 2008

En gång hus i park, alltid hus i park

Sitter och kollar igenom ett förslag till detaljplan för nya bostadshus vid Wieselgrensgatan. Det här är alltså någon eller några kilometer från den mycket mer uppmärksammade planerna vid Backaplan på vars samråd jag var för ett antal veckor sedan. Närområdet består av byggnader i 1940- och 50-talstil och består i huvudsak av hus i park. Dessutom ligger ned nära den nybyggda så kallade trädgårdstaden Hildedal - en idyll i nyfunkis som av någon anledning ger mig lätt illamående de få gånger jag passerar förbi.
trädgårdstaden Hildedal
När närområdet skall bebyggas så är svaret givet på förhand. Eftersom husen runt omkring är kringspridda bland menlösa gräsmattor så måste även den nya bebyggelsen vara av samma skrot och korn. Slutna kvarter och blandstad (ett uttalat mål!) är inte att tänka på förstås. I sammanfattningen av förslaget till ny översiktsplan för Göteborg anges området som mellanstad där det skall kompletteras och blandas.

Detaljplanen ger oss åtta bostadshus i park med 3-4 våningar. För handel hänvisas till Bjurslätts torg och nya Lidl vid Swedenborgsplatsen. I kapitlet om service är den första meningen "I området skall det undersökas om det finns möjligheter att anlägga en hundrastplats.". Ja, här blandas funktioner hej vilt och kringliggande bebyggelse kompletteras - NOT! Rätta mig om jag har fel, men var det inte Gunnar Myrdal som sa att i framtidens bostadsområden skulle medborgaren endast gå ut med hunden - allt annat i medborgarens liv skulle ske någon annanstans (eller i hemmet förstås). Är det inte den inställningen som vi behöver vända oss emot?
Kan man inte nästan känna stadspulsen!?
Mellan alla diskussioner om vad skall hända mer centralt förvandlas till pajkastning, gnäll och storartade projekt som krymper när visionerna krockar med den ekonomiska verkligheten (se till exempel höghuset i Gårda, tornen vid Posthuset, fortsätter staden i realiteten växa i form av sprawl (sockerbitar på Hisingen och småhus i Gunnilse) och funktionsdelade bostadskvarter med hus i park som i bästa fall ligger nära ett förotscentrum likt Bjurslätts torg (porslinsfabriken).

I princip och med en grov förenkling är området som planeras för här en rundar trekant med väg vid basen och kullar och natur på sidorna. Är det då verkligen nödvändigt att placera runt en massa gräsmattor runt husen? Skulle det inte kunna gå att till exempel bygga slutna kvarter med en högre fasad mot vägen för att dämpa bullret mot innergårdarna och eventuellt bryta upp de slutna kvarteren mot bergsluttningen? Finns det ingen möjlighet att ge möjligheter för någon pizzeria, kiosk, butik eller kontor i bottenvåningarna mot Wieselgrensvägen? Nej, en gång funktionsdelade hus i park, alltid hus i park! Undrar om det inte står något om det i Bibeln, någonstans i slutet...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så här skrev jag i förrgår till SBK; "Hej, förslaget som ligger på hemsidan är inte bra. Det måste gå att ha en högre exploatering så pass centralt med högre höjd på husen och framförallt betydligt fler hus. De bör också gå att bygga riktig stad d v s med slutna kvarter och möjlighet till verksamheter i bottenvåningarna."

Förslaget ser helt enkelt bedrövligt ut tycker jag.

/mhean

johannes sa...

Ännu ett undermåligt förslag. This is no good. Jättebra om alla skriver till SBK. Påpeka ffa att planen strider mot ÖP.

Bra inlägg förresten!

Johannes

Anonym sa...

Tråkigt område. Roligt att dom skriver "Förslaget överensstämmer med kommunens översiktsplan". Undrar om dom själva ens känner till ÖP:n? Liksom i Kviberg har väl ingen på sbk vågat säga emot byggbolagen, tragiskt. Börjar ifrågasätta sbk:s kompetens snart, gång på gång presenterar dom samma skit.

Anonym sa...

Inte så mycket att gnälla om tycker jag, tomten är bara en smutt mellan vägen och berget. Dom nya småhusen i Hildedal däremot har ju förstört ett större område som skulle kunna samspela med det dynamiska Backaplan.

Men jag håller med om att stadsbyggnadskontoret i GBG är världsmästare i att strunta i Översiktsplaner och visioner. Så här går det till när byggbolagen ringer:

"Hej! Jaså ni vill bygga, kul! Och på Eriksberg också, vårt mest spännade stadsbyggnadsprojekt, stadsdelen som ska bli stadens nya ansikte och gjuta nytt urbant liv på Hisingen! Va sa... jaså, ni vill ändra planen? Sa ni Punkthus...??? Va sa... har ni sett i er marknadsundersökning att dagens bostadskonsumenter kräver utsikt åt fyra håll!?!?! Det var som rackarns! Tja.... inga problem, Pelle hinner nog cadda om det hela till imorgon. Punkthus it is."

Se denna:
http://www.abako.se/index.php?page_id=77

Olle J. sa...

Johannes och anonym: visst har jag också övervägt att skriva och beklaga mig, men samtidigt tryter orken. Chanserna att de skall lyssna och slänga alla planer över ända för några klagomål från nollor som mig utan partibok är la löjligt liten.

Lasse: Ja, jag mår som sagt lite illa i närheten av Hildedal så jag kan inte annat än att hålla med att det var ett större problem som redan är begånget.

Din länk är mycket irriterande läsning. De resonerar ju tydligen som så att stadsmiljö inte har några efterfrågade kavlitéer i sig. Genom att slänga upp punkthus så fort byggandet kommer in några hundra meter från stranden så blir det nya området av urban miljö bara ett brohuvud som stoppas vid strandlinjen. Rena Gallipoli.

johannes sa...

Jag tror vi har två huvudproblem här. Dels tror faktiskt många planerare och arkitekter och byggare att husipark är objektivt överlägset som livsmiljö. Dels är det (åtminstone för närvarande) ekonomiskt fördelaktigare för byggarna.

För att ändra på det krävs opinionsbildning, men det tar tid. Ett mejl till SBK är förvisso bara en droppe i havet, men utan droppar finns det inget hav. Dessutom måste de redovisa det i samrådsredogörelsen...

Anonym sa...

När man kollar på Abako arkitektkontors övriga(bostads)projekt ser det ju fruktansvärt ut. När jag va på arkitekturdebatten på stadsmuseet för några månader sen visade det sig att det faktiskt finns ganska många arkitekter som vill bygga stad. Är det verkligen svårare att anlita dessa än att ändra i detaljplanen?