lördag 10 november 2007

Åka gratis spårvagn


Västtrafik fortsätter med sina storkontroller av spårvagnsåkare, denna gång vid Gamlastadstorget på linjerna 4, 8 och 9. 7,4 procent av resenärerna visade sig sakna giltigt färdbevis. En märkbart högre siffra än tidigare kontroller vid Botaniska (3,9%) och Frihamnen (4,6%) där även jag kontrollerades två gånger.

Biljettkontrollanternas arbetsledare säger sig inte ha en aning om varför siffran var så pass mycket högre. Måhända inte särskilt politiskt korrekt att häva ut sig att betalningsmoralen är bättre hos Frölunda- och Hisingsbor än bland boende i Angered. Men det är tryggt att se att inte endast moderater stjäl från skattebetalarna.


Med risk för att låta som en gnällig gubbe, men tjuvåkande innebär lägre inkomster för spårvägarna, och lägre inkomster för spårvägarna leder på sikt till högre priser och mindre turer. Tjuvåkarna stjäl från mig.

I alla fall låter det väldigt bra och politiskt korrekt. Tyvärr, när det gäller offentliga bolag i Göteborgsområdet, är risken stor att ökade inkomster endast leder till ökad kommunal uppbackning av Den Lille Satan i blått och vitt.

1 kommentar:

Tommy sa...

Mmm. Knepig fråga att ta ställning till, även i Stockholm.

Å ena sidan irriterar jag mig vansinnigt på människor (inte helt sällan Söder nouveau med välbetalda arbeten) tycker sig ha rätt att skita i att betala "för att det borde vara en skatt".

Å andra sidan hatar jag SL med en passion som bara den som spenderar ~2 timmar / dag på pendeltåget, och en timme eller så i veckan med att vänta på pendeltåg som är försenade eftersom tågen inte tål kyla, väta, värme, snö eller löv på spåren (ja, egentligen är det spåren som inte tål värme, men effekten är densamma...).