torsdag 23 oktober 2008

Nu duger även dina pengar!

Jag vet inte riktigt om det är rätt reaktion men några av de artiklar kring den finansiella krisens effekter på bostadsmarknaden roar mig. Jag tänker då framförallt på detta alster i dagens gepe; Billiga bostäder för unga köpare (äldre har tydligen per definition mer pengar):

"Inget av byggbolagen tänker avbryta något pågående bygge. Men man avvaktar med säljstart i nya områden - och börjar planera med en ny målgrupp för ögonen.
- Nu gäller att bygga för dem som verkligen behöver en bostad, men kanske inte har lika mycket pengar att investera, säger Mikael Larsson, försäljningschef på Peab.
En mycket stor andel av göteborgarna bor singel, och söker ett centralt läge där man klarar sig utan bil.
[...]
Kollegan på Skanska, Göran Johansson, ser en dramatisk förändring på marknaden, där det gäller att rätta in sig efter den nya verkligheten.
- Under högkonjunkturen ville folk ha fina produkter och tittade inte så noga på priset. Nu hamnar kostnaden i fokus och vi måste hitta en lägre kostnadsprofil, säger Göran Johansson.
[...]
Storbolagen tänker göra allt de kan för att pressa priserna till den nivå kunderna har råd med."

Svaren från bolagens representanter säger onekligen en del om branschens brister. Med en högst påtaglig bostadsbrist i Göteborg, och flera andra storstadsområden, krävs det en internationell finanskris för att dessa skall bemöda sig att intressera sig för stora segment på marknaden. Nu har de till exempel plötsligt upptäckt att det finns människor som inte har ett par bilar och inte precis har sålt en villa i Askim med miljonvinst.

Om marknaden hade varit en smula mer optimal kanske det även i goda tider skulle finnas intresse att tillgodose flera segment av marknaden. Ja, du måste förstås kunna ta miljonlån på banken och inte ha någon suspekt socialistisk böjning mot hyresrätt, men det är la inte för mycket begärt?

Inga kommentarer: