söndag 26 oktober 2008

Den olagliga stämningen

Lördagen ägnades delvis åt lite slökollande på fotboll. Det var sista omgången av Superettan. Vad som nu är super med den vet jag inte, mellanöl måhända. På andra sidan Ramberget hade BK Häcken gratis inträde för sin avgörande match mot Landskrona BoIS. Även om det är närmare än GAIS hemmamatcher, skrämmande nog en bättre arena, jag inte hade något för mig och det som sagt var gratis, hade jag ingen direkt tanke att gå dit. Bara genom att jag räknades in som publik för laget skulle ju kanske lura i någon förvirrad PR-ansvarig att Häcken har någon publik och ge dem mer sponsorspengar. Jag låg i soffan och småhejade lite på Landskrona, men då BK Häcken började rulla in mål och nästa års GAIS-förvärv, ytterbacken Mikael Dahlgren, inte spelade, tappade jag snart intresse.

Vad som egentligen var intressantare, och vilket också är huvudanledningen att jag på denna söndagskväll skriver detta inlägg, handlar om en av de andra matcherna som pågick samtidigt. Hemmalaget Assyriska FF från Södertälje hade en chans om de vann mot kycklingsgula Ängelholm. Några bilder visades även från denna match strax innnan matchstart och läktaren var helt rökfylld av mänger av avbrända bengaler. Vad jag förstår är Assyriskas anhängare i det närmaste bäst i landet på att bränna av bengaler nuförtiden. En gång i tiden var det GAIS, men numera är bengaler förbjudna och måhända är kontrollen bättre i Göteborg, eller så kanske intresset inte är lika stort. Oavsett vilket så är några bengaler under marchen mot arenan eller ett par tjuvavbrända bengaler som knapphändigt hålls upp av överförfriskade tonåringar som samtidigt är mer fokuserade på att inte synas på kamerabilder än att inte bränna någon i sin närhet, inte fullt så upplyftande som bengaltifon ibland kunde vara.

Numera är detta som sagt förbjudet, likt gröna rakeret mot skyn. Hur agerar matchkommentatorerna på detta lagbrott? Jag kan inte citera direkt ur minnet, men ord som stämning och fantastiskt stöd torde vara några av dem. Det är inte så många andra direktsända regel- och lagöverträdelser som brukar belönas med en sådan verbal respons. I dessa tider, när regimen och medier lägger fokus på våld och faror med fotboll (och genom sin fokus hjälper till att driva tillbaka fotbollen i Sverige till ett AIK-mörkt 1980-tal?), blir det förstås svårt att upprätthålla legitimitet för regelverken när även kommentatorer för Sveriges största (och sämsta) tevekanal uttrycker sitt gillande.

Absolut barnvänligt
SvFF får ta i med hårdhandskarna helt enkelt. Svensk fotboll går man för att se det goda spelet och få ta del av spännande sponsorbudskap - stämning är ju överskattat. Och det finns ju alltid badbollar...

1 kommentar:

Sandra sa...

Micke spelade inte just för att han är klar för GAIS, men det är en bra spelare i alla fall. Kommer bli saknad i BoIS.