lördag 4 oktober 2008

Myten om det allsvenska finrummet

Skall ta och sänka min nivå ytterligare några snäpp genom att referera till artiklar från Aftonbladets rosa bilaga. Jag ber på förhörhand om ursäkt till känsliga läsare.

Frågan är huruvida det föreligger en utpräglad selektivitet i Svenska Fotbollförbundets agerande visavi olika klubbar. Detta är förstås inget nytt; alla dåliga förlorare ser ugglor i mossen när förväntade resultat uteblir. Myten om att SvFF:s objektivitet är bristande bygger i mångt och mycket på att det- i alla fall i praktiken - varken går att bevisa eller motbevisa. Ett klassiskt exempel från ett grönsvart perspektiv är Karl-Alfred Jacobssons fåtaliga landskamper, trots att han vann allsvenska skytteligan tre år i rad. Detta skall enligt bland annat Karl-Alfred själv bero på att den uttagningkommitté (UK), som på den tiden tog ut landslaget, var Stockholmscentrerad och föga intresserad av spelare från landsorten.

de senaste aktuella fallen är dels Ljungskile som med visst fog anser sig vara avskydda och föraktade av SvFF och SEF. Att det är en utpräglad inställning från dess anhängare är föga förvånande, att klubbens ledning skrivit om det i ett öppet brev är mer oväntat och intressant.

Vidare är ÖSK upprörda (nej, jag använder inte ordet rasar för annat än aktieindex och jordsked) över att domen gentemot några av IFK Göteborgs före detta hejdukar inte innebär några konsekvenser för klubben och dess elitlicens. ÖSK:s Björn Åqvist talar givetvis sina egna bitterhet efter klubbens tvångsdegradering i samband med negativt eget kapital för ett antal år sedan. Att domstolen fastslog brottet trolöshet mot huvudman tycks befria klubben från allt ansvar. Det verkar dock inte som saken ännu är över och förbundets licensnämnd kan möjligen tänkas ta upp frågan.

Juridik är, som alla vet, en form av ritualiserad lögn. Siffror går det att lita på. Som noteras av GK har signaturen Ulf i GAIS öppna, men visuellt eftersatta (och tack för det!), tankesmedja sammanställt frisparksstatistik för året. Två klubbar sticker ut genom att ha fått osedvanligt många frisparkar, trots att deras position tas i beaktande. Dessa klubbar är - givetvis - saik och ifk gbg. Konspirationsteorierna kan leva vidare.

---
I slutet av LSK:s öppan brev går det att läsa följande: "Kalla oss gärna naiva men vi trodde att allsvenskan skulle avgöras på planen. " Det är förstås frågan om en vidare tolkning av uttrycket 'på planen'. I detta ingår även den tid som går åt för inkast och för deras målvakt att gå och hämta bollen för utspark; ungefär 30 minuter per match.

---
Då jag i New York bodde hos Cubsfans (ett brännbollslag från den blåsiga staden... nej inte Göteborg, Chicago) fick jag höra om en förbannelse värre än GAIS'. Cure of the Billy Goat uppstod 1945 när Billy Sianis tvingades lämna Wrigley Field då stanken från hans husdjur - en get som hette Murhpy - störde andra åskådare. Billy blev förbannad och uttalade en förbannelse om att det aldrig igen skulle vinnas en World Series på Wrigley Field. Många försök har gjorts för att bryta förbannelsen. Enda säkra vägen för att bryta den sägs dock vara om klubben börjar visa en äkta tillgivenhet för getter.

---
Jag ser fram mot den dag som SvFF och SEF tillåter besökare att ta med sig sina getter på allsvenska fotbollsmatcher.

---
Lars-Åke Lagrell lär egentligen vara en förrymd utomjording (uppenbarligen härstammade från Smålandsgalaxen) från Area 51. Jag har inga direkta bevis, det räcker att kolla på honom.

4 kommentarer:

Peter sa...

Jag älskar konspirationsteorier. Självklart finns det orsaker till att Solna AIK och IFK G tilldömts flest frisparkar. Välkommen hem. Ser fram emot mer frekventa inslag på den bittra och självgoda sidan. Det har varit lite magert på senaste tiden på grund av resan till andra sidan...

Olle J. sa...

Som synes fick jag lite av en bloggdiarré häromdagen. Som effekt ser jag att besökssiffrorna sjönk som en sten; det gynnar siffrorna att inte skriva något...

Anonym sa...

Jag är också en ivrig anhängare av konspirationsteorier. Dessa får bl.a. flöda fritt när vi möter öster som ju om man tror dig har hjälp av inte bara svff utan en civilisation bortom vår galax.

Det lustiga med saik är ju att dom på fullt allvar har EGNA konspirationsteorier. fullständigt ofattbart.

Får för övrigt hålla med om att man inte får besök om man inte skriver. Det gäller ju också om folk inte vet att man existerar. Så här kommer lite reklam. Ny blogg finns via länken. Om man orkar.

Olle J. sa...

Öster har la haft sina egna, tellusbaserade, aktörer som gjort dem impopulära både inom och utom kommunens gränser.

saik påstår sig väl vara utsatta för en domarkomplott! Det är fullständigt ofattbart. Egentligen tror jag att missnöjet beror på att de inte känner sig tillräckligt gynnade av domarkåren.

Sedan stiger alltid besökssiffrorna på bloggen i samband med GAIS-match; andra som är precis som jag och surfar in på sidor till höger och vänster vad tionde minut samtidigt som fingrarna tuggas blodiga.