söndag 23 mars 2008

I en annan del av Göteborg

Askim är vad jag tänker på. Söndagens gepe innehåller en liten artikel om framtiden för denna södra stadsdel (har sökt efter info på stadsbyggnadskontorets hemsida, men jag hittade inget) som mestadels är känd för koldioxidproduktion och natur. Stadsdel kanske är fel ord, vi talar förort. Och då menar jag inte den förort som oftast omnämns i media där folk går på socialbidrag och skjuter varandra på spårvagnshållplatser. Istället är det frågan om den amerikanska förorten där den bilburna medelklassen lever sina liv.

Denna mänskliga särart växte sig starkt efter kriget (det där kriget som Sverige inte deltog i men led av då kaffet tog slut! Stackars människor!) och var länge en idealbild, men har på senare tid med löst surrande om blandstad och förtätning hamnat i försvarställning. Detta tycks även vara fallet i det stora landet i väster där invånarna känner sig hotade av hemska idéer som trottoarer, vi talar rena rama kommunismen!

Men detta hotade folk besitter ett mäktigt vapen som den andra slags folkortbon är okunnig om eller saknar språk nog att nyttja - att överklaga. Naturen är måste räddas från andra sorters människor än villaförortens naturliga invånare.

*****

Slut på sarkasmen och till lite mera saklig kritik och några synpunkter. Aksimsborna är mycket benägna att ta bilen. Endast 10-12 procent åker kollektivt. Det finns för närvarande inget underlag för en mer effektiv kollektivtrafik eftersom villaboende sprider ut sig över stora området. Bilen blir en nödvändighet för livsstilen. Planen från stadsbyggnadskontoret är att spränga in ett miljonprogram med olika förortscentrum inom gång- eller cykelavstånd för att möjliggöra mer effektiv kollektivtrafik och kanske till och med på sikt spårvagn. Det är helt enkelt fråga om en ryggradstransplantation där en rad av noder med flerfamiljshus och dödfödda lokala centrum skall dras genom villadjungeln.

*****

Tycker det är lite lustigt att de skrivs en massa om Amhult i artikeln. Vissa jämförelser går förstås att dra mellan Askim och Torslanda men de skrivs också om en direktlinje däremellan. Är det så att detta är det enda område på Hisingen som Askimsbor skulle vilja besöka?

*****

Nytt program att leka med, upptäckte häromdagen som sista person i världen googles gratisprogram Sketchup, ett användarvänligt program för att göra modeller i 3D. Kanske dags att försöka skapa sitt eget idealområde?

Inga kommentarer: