tisdag 7 april 2009

Barnsligt självgod kultist

Tidigare idag gick jag via en länk på ett rättroget forum in till en några dagar gammal artikel i GT:s kulturdel (att kvällsblaskorna fortfarande har kvar dem!) där fotbollsforskaren Torbjörn Andersson får svara på lite frågor om fotbollsstaden Göteborg och så (han håller på med något kulturgeografiskt forskningsprojekt - någon slags eufemism för att åka runt och dricka öl på sunkhak på samhällets bekostnad?).

Något i mitt innersta blir barnsligt förjust när han säger att GAIS "är den mest subkulturella klubb jag stött på!" Får mig att tänka tillbaka på ett bloggutslag av derbyfrossa där jag beskrev GAIS som en gnostisk sekt och den lilla satans anhängare som medlemmar i svenska kyrkan (det var också en respons på SOM-undersökningen som kan betecknas som en kvantitativ motsvarighet till Torbjörn Anderssons projekt - därmed helt utan sunkhak och därmed helt meningslös). Egentligen var jag kanske lite fel ute, flagellanter är måhända en bättre beskrivning.


Alltihop är givetvis infantilt men vem vill egentligen vara vuxen och redig hela tiden? I det gnostiska exempelt blev det extra kul eftersom jag via min besöksräknare på bloggen kunde se att det kom in folk från något forum för blåvita skinskallar (Ni vet, ett sånt där andningshåll för människor som är ett eller två steg från samhällets botten i det moderna tjänstesamhället och måste försöka upprätthålla sin sista uns av värde genom att hacka ner mot faktumförsäljare och flyktningar). Deras interna respons var att jag var en typiskt gays-fjant, vilket la säger en del om deras argumentativa förmågor.

Nu kan jag i alla fall underbygga min ståndpunkt med hänvisning till Torbjörn Andersson. När jag sitter där på en av avenyns uteserveringar och en blåvitt anhängare börjar fråga hur man kan vara så dum att man håller på ett lag som aldrig vinner när det finns goa glada blåvitt med 18 SM-guld, Ingvar Oldsberg, Pontus Wernblom, Håkan Mild och thailändska pojkar kan jag lugnt tugga och svälja min plankstek och skölja ner den med lite blaskig Pripps Blä innan jag svarar att forskning har visat att vi är mest subkulturella!

Hur kan man ens försöka toppa något sådant?

---
Nej, det är klart att jag aldrig i hela mitt liv har ätit en plankstek på avenyn. Jag är dock så sällan i någon kranskommun så jag vet inte någon annan plats där jag skulle råka stöta på någon som håller på blåvitt. Jag är för subkulturell för att ha någon koll på det.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Jag är dock så sällan i någon kranskommun så jag vet inte någon annan plats där jag skulle råka stöta på någon som håller på blåvitt. Jag är för subkulturell för att ha någon koll på det."

Haha, exakt så är det. Vi var några som talade om det här innan matchen mot öjs. Att om vi stör oss på våra drängpackade bonnjävlar i klacken hur illa är det då inte för de 5-10 st stilmedvetna och pålästa blåvittare som finns i staden. Dom har ju liksom 99% av sin egen klack att arbeta mot.