måndag 13 juli 2009

Pojkfotboll på Fjärdingsplan igen

Precis som förra året lyckades jag komma iväg till Fjärdingsplan för att kolla på lite Gothia cup. Turligt nog kom jag fram precis lagom till matchstart.

Enskede IK 3-1 Subiaco Junior Soccer Club (P15)
Inledningen på den första matchen var rätt kul. I alla fall för en fotbollsidiot. Direkt så genomförde killarna från Enskede ett utmärkt anfall. En boll gick direkt på sin target-forward som med ryggen vänd tar ner bollen och fördelar till framlöpande mittfältare som direkt spelar vidare en djupledsboll mellan det australienske mittbacksparet för den löpande forwarden att springa på.

Jag riktigt ser hur Enskede-tränaren myser av glädje, säkerligen precis så som han vill att de skall anfalla och nu är hans främre anfallare själv med målvakten. Eller så trodde i alla fall han. Plötsligt står där en försvarare till som enkelt hinner först till bollen och slår upp den.

- Ehh, grabbar... De spelar med libero, tänk på det, tjoar tränaren på stockholmska. Han hade förstås ingen aning om att de spelade med libero.

En miss förstås, men inte så lätt att veta. Han använder sig dock i övrigt av positiva tillmäten från sidlinjen i övrigt. Tränarna för killarna från Perth däremot är av den gamla brittiska skolan. Har skriks det konstant och hela tiden på unga killar som gör fel. Den harmoni och spelglädje som tränaren förmedlade till 15-åringar som rest jorden runt för att sparka runt fotboll på en gräsplan på Hisingen avspeglade sig både i spelet och resultatet.

Älta IF 3 - 0 US Atlantic Patriots (P16)
Ännu ett Stockholmslag som spelar ut ett lag från den engelskspråkiga världen. Medan Subiacos problem för den tillfällige betraktaren tycktes finnas i en tränare som använde sig av en destruktiv ledarteknik på unga tonåringar var problemet som låg bakom amerikanarnas klara förlust av ett annat slag.

Jag har nu i efterhand inte funnit någon internetinformation om det förlorande laget men namnet som en del andra starka indicier tyder på att detta är en av de amerikanska lag som uppstår enkom för Gothia Cup. Någon företagsam person anmäler helt enkelt ett lag till turneringen och sedan får föräldrar köpa platser för sina små fotbollstjärnor till barn.

Det första indiciet torde la vara lagets namn (som för övrigt givetvis förkortas USA) och det faktum att de spelar i blåa kläder med vita siffror (blått och vitt i kombination brukar trots allt förenas med begränsad fantasi och intelligens). Lagets namn och utseende känns helt enkelt för strömlinjeformat och direkt löjligt till och med för att komma från USA.

Det andra indiciet var när en vit, smal soccermom frågade en rultig, svart dito vilken spelare som var hennes son. Minst ett halvdussin föräldrar hade alltså åkt över Atlanten för att heja på sina barn men har ingen koll på övriga ungdomar och föräldrar. Istället stod de mest och filmade sina barn.

Detta avspeglades sedan på plan där de amerikanska ungarna helt enkelt inte spelade och kommunicerade som ett lag. Pojkarna i Älta pratade nästan oavbrutet med varandra medan USA var knäpptysta, så även deras tränare. Allt man hörde var lite tafatta Go Blue! från den vita, smala mamman.

För att spä på med diverse andra fördomsfulla och nedvärderande observationer om det stora landet i väster så hade en av fäderna på sig en stor vit tröja som det stor USA - freedom på i stora, färgglatt skrikiga färger. Skulle gärna vilja se någon liknande svensk motsvarighet till denna kreation. Vad sägs till exempel om Sverige - folkhem, Sverige - arbetslinjen eller varför inte Sverige - ATP-poäng?

Inga kommentarer: