fredag 31 juli 2009

Den olösliga ekvationen i Hammarkullen

Publicerad på gbg.yimby.se tidigare i veckan

I tisdagens GP får vi som läsare möta en grupp småbarnsföräldrar i Hammarkullen som oroar sig för vad byggplaner i området kommer att innebära för deras och kanske framförallt deras barns boendemiljö.


Hammarkullen från luften

Förvisso är de öppna för fler boende som kan skapa bättre underlag för service vid och kring Hammarbytorget. Problemet är att detta bör uppnås genom att det inte byggs nya byggnader nära dagens bebyggelse och på gårdarna, att det inte får förstöras någon natur och att det inte får finnas några bilvägar så att det går att ta sig till och från sina bostäder och torget (i artikeln talas det om genomfartstrafik, men det är näppeligen det det är frågan om och hur kommer egentligen bilarna till områdets alla parkeringplatser?).

Under sådana premisser blir givetvis i stort sett all ny bebyggelse omöjlig. Vi har ännu inte kommit på hur vi skall bygga hus som svävar i luften eller på annat sätt skapa en livsmiljö likt familjen Jetsons.


Hammarkullen i luften?

Om mer folk skall kunna bo i Hammarkullen måste ytor nära befintlig bebyggelse tas i anspråk eller så behöver hus placeras ut i den kringliggande naturmarken, vilket mer är att betrakta som så kallad urban sprawl och medför minskade möjligheter att öka tillgången på lokal service för de som bor i områdets ytterkanter samtidigt som tillgången på större områden av naturmark försvåras för de boende i det centrala delarna av området.

Att omvandla ett område likt Hammarkullen är problematiskt. Dess planer är skapade för att separera och skilja åt med kringleder. Dess skapare såg inte heller behov av att tillåta flexiblitet och expansion. I ett sådant landskap blir småbarnsföräldrarnas oro för förändring givetvis på många sätt förståeligt; de vet vad de har men inte vad de kommer att få.

Är det så enkelt att det faktiskt bara finns två ömsesidigt uteslutande alternativ? Antingen så fortsätter Hammarkullen att vara en avsides förort med glesbygdsproblematik eller så skapar man förutsättningar för fler bostäder och arbetsplatser.

Måhända finns det en del utrymme för kompromisser trots allt - till exempel kan några av de nya bilgatorna vara gångfartsområde snarare än vägar separerade från gående, vilket uppmanar till höga hastigheter. Om nu småbarnsfamiljerna får acceptera lite mer bilvägar i sitt närområde får de nya boende helt enkelt acceptera att barn är mjuka och att de får köra lite långsammare de sista hundra meterna innan de kommer hem. Förvisso är tid pengar men att krypköra förbi glada, lekande barn har också ett värde.

Vad tycker du?

Läs även:
Den sjunde Yimbyvandringen i Hammarkullen
Debatten om Hammarkullen på Yimbys forum
Program för stadsutveckling i Hammarkullen
YimbyGBG:s yttrande om Hammarkullen

2 kommentarer:

Linnea Djurachkovitch sa...

Som en av de oroade småbarnsföräldrarna i Hammarkullen välkommnar jag givetvis nya bostäder och särskilt småhus. Jag vill gärna se en mer integrerad stadsdel och troligtvis är det jag själv om några år som köper en av de nybyggda villorna i Hammarkullen.
Angående bilvägarna så ser jag redan nu hur bilförarna på de sk gångfartsvägarna med 30km/h som hastighetsgräns gasar på upp till 70-80 för att sedan tvärbromsa framför fartguppen.
Tyvärr är det inte så många som långsamt cruisar och njuter av de lekande barnen...
En av de planerade vägarna skär tvärs igenom ett lugnt gångområde som flera hundra boende måste korsa varje dag för att nå både affärer och all form av barnomsorg. Den är planerad att gå ett par meter utanför en förskola och det är främst den vi har protesterat mot.
Jag tror absolut att man kan hitta en löslig ekvation där man kan bevara många natur- och grönområden som faktiskt används av många människor dagligen och samtidigt bygga ut i ytterkanterna. Jag ser fram emot att se nya boendeformer och en större integration och hoppas att det går att genomföra utan att mista charmen och skönheten i en liten men väldigt aktiv och engagerad stadsdel.

Linnea Djurachkovitch, Hammarkullen

Olle J. sa...

Ja, att folk tokkör vägar för 30km/h är tyvärr inte allt för ovanligt i många förortsområden.

En delförklaring är ofta att vägarna, trots väggupp, på många sätt är byggda enligt Scaft-principer som är till för att möjliggöra hög fart.

Som jag redan påpekat finns det flera problem med att bygga ut endast eller i första hand i ytterområderna.