torsdag 6 maj 2010

Tips: Zonförsvar

Så här timmen innan jag skall bege mig av mot Stockholm för att se GAIS förlora mot DIF så passar jag på att ge ett tips här på SoB.

Zonal Marking är en bra och intressant sida för oss som gillar taktik och formationer. Mer generella artiklar blandas med taktiska analyser av aktuella stormatcher. Efter att tämligen oengagerat läst rubriker om att Zlatan Ibrahimovic misslyckanden i matchen mot Inter exempelvis är det uppfriskande att läsa en artikel som försöker sig på att analysera det hela från ett taktiskt perspektiv istället för att fokusera på en enskild spelare: "Guardiola again included Ibrahimovic to little effect. That’s not to say that the Swede was useless – he wasn’t, but Barcelona struggled to get the ball to him in a static central position, because of the presence of Lucio and Walter Samuel."

Apropå zonförsvar ler jag fortfarande en del åt en detalj i artikeln i Offside kring Hasse Backe som nu tränar New York Red Bulls. Under en av de första träningarna frågar Backe spelarna om hur vana det är med zonförsvar vilket bara tycks förvåna spelarna. Inte heller några yngre tränare, som sitter och kollar på jämte reportern, verkar medvetna eller ens förstå var zonförsvar för något. Man blir nästan chockad; spelar nordamerikaner fortfarande med man-man-förvar 2010?

Ett försvarsspel som nu är så antikvarisk att Otto Rehhagel kunde chocka sina motståndare under EM 2004, när han lät Grekland spela med gammal tysk taktik från Rehhagels ungdom. Det låter ju nästan som att Hasse Backe och MLS skulle bli en åldrad version av Bob Houghton och allsvenskan sådär 35 år senare.

Inga kommentarer: