torsdag 3 december 2009

Tydligen blir det jul i år igen

I brist på bättre går jag till sängs med senaste numret av Offside. Men först tittar jag in på SvD.se. Bland nyheterna en bit ner - nyheter av det slag som mest finns för att de hårt prövade papperstidningarna skall fylla ut de tomma annonsplatserna med - står det om en undersökning utförd av reseföretaget Ving (trovärdigheten skjuter inte direkt i taket) om svenskars inställning till att resa bort över Jul. Tydligen vill 57 procent resa bort och av någon märklig anledning är det värmen som lockar. Artikelförfattaren har det irländska efternamnet O'Mahoney, appropå ingen ting alltså...

I nästan ännu mer icke-nyheten till vänster om den förra görs ännu mer resereklam med ett bildspel från tändandet av Julgranen vid Rockerfeller Center. Spenderare några decemberveckor i New York för ett antal år sedan och återvänder hellre dit än till värmen över Jul. När jag såg julgranen vid Rockerfeller Plaza kunde man bli fotograferad med jultomten eller Spungebob Squarepants. Antar att Svampbob är utbytt mot något annat i år. Någon vampyr kanske, jag lär inte få veta. Troligen blir det istället jul i Göteborg...

På bildspelet kan man se att några artister uppträde vid tändandet. Två som jag trodde var döda (José Felicano och Aretha Franklin) och en som jag aldrig hört talas om (Michael Buble).


Artist, irländsk, New York, jul... Ja, ni fattar. Det är hög tid att höra en av få vettiga jullåtar i en duett där en är död, och det är inte den som man förväntar sig. Kirsty MacColl. För nio år sedan valde hon att söka upp värmen vid jul och åkte - precis som många i Vings undersökning vill göra - med familjen till Mexico och blev överkörd av en miljonärs motorbåt. Så kan det gå.

2 kommentarer:

Peter sa...

Tack, Olle. Julen är räddad.

Olle J. sa...

Ja, istället för att stänga av datorn slösade jag bort värdefull sovtid på att se en dokumentär om låten på youtube (det var så svårt att hitta ett bra klipp på videon så det fick bli den här Totp-versionen istället).

Utan barn och inte längre ett barn själv så är det tacksamt lätt numera att komma undan julmånadens mer hysteriska delar med shoppande och hemskt sliskiga jul-låtar. Antar att du som förälder och Hollywoodstjärna har svårare att välja bort julens mer påfrestande delar.

Fast man kan inte säga hej förrän man är över bäcken. Förra julafton åkte jag och brorsan tåget till Varberg. I Möndal steg det på en man på väg till Falkenberg - låt oss kalla honom P som i Mats - som trott att alla vuxna hade slutit en pakt om att inte köpa julklappar bara för att dagen innan få reda på att flera brutit pakten vilket förstås innebar att han tvingades göra motköp i sista stund.