tisdag 15 december 2009

Beakta ordformen utröna

"Beakta ordformen utröna. I normal sakprosa kan den kännas invecklad och byråkratisk."

Ovanstående mening är ett typiskt exempel på den form av språkrättning (det kallas tydligen stilfel) som Word 2007, och föregångare, under en långt tid utsatt mig för. Att någon kanske vill skriva både invecklat och byråkratisk i sitt arbete är tydligen inte att betrakta som normalt.

Nu har jag dock äntligen tagit mig tid och gjort något åt detta störande fenomen. Här finns en länk med instruktioner för den som har liknande problem.

"Jag klickade direkt bort regler för byråkratiska och ålderdomliga ord. Till min förvåning upptäckte jag även att det fanns en stilfelsrättning för vardagliga ord:
Ord som ger ett talspråkligt eller vardagligt intryck i skriven text. Här är ett exempel på en mening som flaggas som fel om du använder den här inställningen: 'Han gav mej boken.'"
Jag kan med säkerhet konstatera att jag aldrig råkat ut för det stilfelet och det står jag för. Ingen sms-svenska här inte!

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

På den förträffliga sajten Avigsidan läste jag en gång om en som hade fått felanmälan på namnet Degerfors som kunde "kännas invecklad och byråkratisk" enligt Microsofts förståsigpåare.

Efter en stund dök Microsofts språkexpert upp och förklarade att det var helt naturligt - alla former av ordet "erfors" fick samma anmärkning sa han.