lördag 3 oktober 2009

Evigt 1950-tal i Kyrkbyn

Läser i morgonblaskan om hur byggnadsnämnden stoppar renoveringar i Kyrkbyn på Hisingen. Försöken att komma åt fuktskador i husen har inneburit att Bostadsbolaget använt sig av material som inte fanns på 1950-talet när husen byggdes.

– Ibland händer det att kulturvårdens intressen krockar med miljöhänsyn, energisparande och buller. Här är det riksintresset som väger tungt. Vi kan gå med på nya putsade fasader, eftersom det fanns på 50-talet och passar bättre i Kyrkbyn, tillägger Sören Holmström.

Historien förtäljer inte om bilarna som ägs av boende och besökande i området i största möjliga mån är tidstypiska Volvo PV 444 eller om de boende verkligen ser till att gå runt i 1950-talskläder när de rör sig ute i området.

Vi kan dock konstatera att myndigheter återigen sätter sig till doms över fastighetsägare på estetiska grunder och en föreställning om att status quo har företräde i vår livsmiljö; det var bättre förr!

– Det blev bakläxa, men något måste göras för att få det tätt i Kyrkbyn. Vi förvaltar ju inte museer, utan hus där folk ska bo utan risk för fukt genom väggar och fönstersmygar, säger Leif Andersson, teknisk chef på Bostadsbolaget.
Vem får bära kostnaden? Ja, inte är det byggnadsnämnden eller byggnadsantikvarien.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker nog att du i din bitterhet glömmer bort hur påläggningsisolering kan förstöra fina bostadshus och även hela karaktären på ett område.

Ex. Lamellhus i trä blir lamellhus i plåt. Även villor har mött detta öde.

Sedan har vi ju eternitplattorna..

Olle J. sa...

Förstör och förstör. Det är måhända fult. Det vågar - och villl - jag inte ta ställning om.