måndag 4 maj 2009

Allsvenska klubbarnas ekonomi 2008

För några dagar sedan släppte Svenska fotbollförbundet sin årliga kioskvältare Analys av Allsvenskans ekonomi för året 2008. Spännande läsning för oss som lite då och då låtsas förstå oss på hur smörjmedlet i samhället skall spås och bedömas. I samband med vårens årsmöte för GAIS så lovade jag en närmare analys av den grönsvarta ekonomin. Ett löfte som jag givetvis bröt. Nu får man dock chansen att jämföra GAIS med andra allsvenska klubbar och det säger egentligen mer om hur GAIS klarar sig gentemot sina konkurrenter.

Den kanske viktigaste och mest intressanta tabellen är den över redovisat resultat samt driftresultat. Totalt går klubbarna plus 8,2 miljoner och GAIS ligger i detta sammahang bra till på en fjäreplats, om än långt efter de stora ekonomiska vinnarna Halmstads BK (+17,1m) och Kalmar FF (+14,8m). De flesta som är halvt om halvt insatta i fotbollsekonomi förstår förstås att dessa goda resultat till stor del beror på goda försäljningar till utlandet.

Det är tämligen tydligt vilken plats som Allsvenskan har i fotbollens näringskedja och hur dåligt de skulle se ut för många klubbar, med avseende på exempelvis elitlicensen, om det inte såldes någon förädlad talang utomlands. Nettovinsten för Allsvenska klubbar är nämligen tillsammans på +84,4 miljoner, vilket räddar upp ett driftresultat på totalt minus 71,7 miljoner. GAIS -5 miljoner är inte bra men betydligt bättre än många andra klubbar. AIK och Djurgården lyckades inte heller sälja tillräckligt bra och mycket och gick båda back över tio miljoner kronor på grund av detta. Stora inkomstkällor i övrigt är publik (22 procent, som i antal för övrigt sjönk med en fjärdedel per match, men antalet matcher ökade ju med nästan en tredjedel...), reklam (30 procent) och tips- och mediamedel (16 procent).


GAIS, som har ambitioner att växa, har inte riktigt lyckats med detta och intäkterna exklusive spelarförsäljningen sjönk faktiskt - om än marginellt, från 2007. Inte heller inklusive spelarförsäljningar ökade intäker och därmed omsättning så värst mycket, från 40,2 till 42,7 miljoner (en intressant detalj är att SvFF har med Gothia cup som en separat inkomstkategori i sina sammanställningar, även när BK Häcken inte ens är med i allsvenskan. vilket säger en del om turneringens tyngd - om nu bara inte GAIS sålt sin andel...).

Men, men - Kalmar FF har inte så värst mycket högre omsättning och klarar ändå av att vinna guld. Stort underbetyg till klubbar som AIK, Malmö FF och framförallt Djurgårdens IF som med mer än dubbelt så höga kostnader ändå inte kan prestera mer än knappt hyfsade resultat och i DIF:s fall inte ens det. Notera att Gefle och Trelleborg går runt på att gkoka soppa på ett par spikar och något bock- respektive fårhuvud och ändå håller sig kvar. Sverige är, men borde kanske inte vara, en av Europas jämnaste ligor.

Att i hög grad överleva på spelarförsäljningar kan mycket väl vara att leva på lånad tid. Med sämre tider kommer flera allsvenska klubbar få dra åt svångremmen både i år och framöver. Soliditeten i Djurgårdens IF, Trelleborgs FF och Helsingborgs IF är alla mycket nära noll och kan med sämre tider riskera att degraderas på grund av detta (kanske kan rädda kvar GAIS), troligen kommer de dock i alla fall två av dessa kunna räddas kvar genom någon teknikalitet och folk på Närkeslätten kommer återigen börja tugga fradga i åminnelse av tvångsdegraderingen 2004. GAIS har en soliditet på 36 procent och ligger därigenom rätt bra till.

Den genomsnittsliga allsvenska spelaren kännar för övrigt 58000 kr/månad inklusive bonusar. Detta är alltså innan Alvaro Santos godiskonto (faktura sänds direkt från Karamellkungen) började belasta Öis-gården...

Inga kommentarer: