lördag 15 december 2007

Konsumenter är vi allihopa

Så här i Jultider handlar det mesta om julfrid, tomten och Jesubarnet.... nä, nu ljuger jag; det handlar om konsumtion. Det är så att jag knappt vågar sätta min fot i en affär. Inte för att jag brukar vilja det annars heller, men då beror det på ovilja inte direkt olust. Jag tycker det är riktigt otrevligt att bli trängd ihop med en massa galningar. Tacka vet jag folk på Lillhagen, dem går det säkert att resonera med.

Lagom till (ur ett tidsperspektiv) konsumtionshysterins epicentrum går Tove Lifvendahl, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv ut och försöker försvara konsumtionen i SvD. Föga oväntat ligger fokus på miljöfrågan.

Hon vill hävda att det är just konsumtion som är den viktigaste drivkraften i utvecklingen. Utan konsumtion hade vi inte haft dagens billiga mobiltelefoner. Dagens kylskåp drar mycket mindre energi än gårdagens. Utan konsumtion skulle handeln med fattiga länder avstanna, vilket skulle skada deras möjlighet att utveckla sina ekonomier. Icke-konsumtion däremot skulle däremot skada den tekniska utvecklingen.

Jag önskar att jag kunde ha ett så enkelt perspektiv på verkligheten. Likt de få starkt troende som i dagarna hukar i landets kyrkor vänder sig Svenskt Näringslivs mot denna heliga ande som går under namnet den osynliga handen; den som åt alla lycka bär. Själv ser jag inte riktigt hur skeppandet av flera ton av dåligt producerade platsleksaker till Nordstan hjälper någon utom medlemmarna i Svenskt Näringsliv.

*****

Nya spelare presenteras i Nordstan idag efter att ha avslöjats på gårdagens PK ute på GAIS-gården. Mittbacken Markus Halsti från HJK Helsingfors och anfallaren Daniel Morais Reis från América FC i Belo Horisonte (är la lite som Bellevue i Kviberg). Men då de skall presenteras på Nordstan är det la tveksamt om jag orkar ta mig dit, bara tanken att trycka mig in där en vecka innan Julafton! En hel del kan jag göra för min klubb - jag var till och med på Hard Rock Café - men det finns gränser!

*****

Lifvendahl har ett förflutet som såväl kolumnist i Svenska Dagbladet och som ordförande för Muf - hade hon varit man och sosse hade jag kunnat kalla henne pamp.

3 kommentarer:

atletikern sa...

Du har fel.
Det är dom "skapade behoven" som driver den ekonomiska utvecklingen. Behov vi i dag har av tex. mobiltelefoner och internetuppkoppling var vi utan för femton år sen. Ekonomin, mätt som BNP, och vårt "välstånd" har ökat sedan dess. Nya behov driver tillväxten..den ack så nödvändiga för att förbättra inte bara vår personliga materialla standard utan av även saker som bättre vårdapparat, bättre vägar, investeringar i miljöfrämjande åtgärder.
Sen kan man tycka att det finns något osympatiskt över människan ständiga gnetande mot mer och mer grejor. Jag var tex. lika glad utan mobiltelefon (fast internet är jävla bra). Och julhandeln känns förbannat osund och hysterisk. Men det en sak för den egna personliga utvecklingen..att lära sig välja andra värden än prylar och plastleksaker.
Alternativet är planhushållningsekonomi..faktiskt. Och det vi vet vi hur fint det gick.

Kropotkin sa...

Du har fel?
Atlektikern, jag tror att din uppfattning om min politiska åskådning präglats av andra människors åsikter om en annan fråga på .nu.

Notera att jag inte förespråkar planhushållning. Jag menar att Svensk näringslivs naivt utmålade vision om att en handfull ekonomiska principer kan och kommer att lösa alla människan och mänsklighetens problem.

Miljökostnader är inte fullt ut inbakade i den ekonomiska frihandelsmodellen. Så länge som konsumenter och producenter inte fullt ut betalar för alla kostnader kommer miljöföroreningar att vara ett problem.

Det är naivt att tro att ändrade preferenser kommer att leda till att den osynliga handen löser att världens problem och samhällens utmaningar.

Det är i alla fall min åsikt. Jag anser inte att det gör mig till en stark anhängare av planhushållning.

Sedan var verkligen inte Sovjetunionens ideologer på något sätt bättre på något sett. Även de trodde att en massa problem skulle lösa sig av sig själv i och med förverkligandet av det kommunistiska samhället; miljörproblem, arbetsmarknadskonflikter, brottslighet, psykiska sjukdomar...

atletikern sa...

naivt..? Tja snarare lite "gällt" för att överrösta den traditionella svenska hycklande inställningeen till marknadsekonomi som nånting egoistiskt och lite skamligt samtidigt som man inser dess egenskap av välfärdsmotor.
Men visst har du rätt i att marknadskrafterna inte med nån automatik tar ansvar för miljökostnaderna.
Grejen är att det finns inget alternativ till marknadsekonomi eller kapitalism om man så vill. Eller kanske bättre uttryckt, det alternativet är så mycket sämre.
Miljöproblemen kräver kunskap, upplysning och lagstiftning. Och det är väl egentligen helt okontroversiellt.
Frågan är vad vänstern i morron egentligen ska syssla med? Det funderar jag mycket över. Som varandes en man som fick min politiska världsbild formad under Sten Pålssons tid, då vänstern var planhushållare och förespråkare av "en verklig demokrati", innebärandes åsiktsförtryck och makt som inte var utbytbar. En tid då sossarna på allvar ville föra över makten över näringslivet til facket och Bosse Ringholm skrev idéskrifter (på nått sosseförlag) om bankernas socialisering. Tron (här kan vi verkligen tala om reliositet) på det allmännas ägande av produktionsmedlen var ju bärande och den idéen är ju stendöd.