söndag 30 december 2007

Frihetens försvarare?

Lördagens debattartikel i gepe skrevs av en så kallad skribent och bloggare (pack!) med namnet Oscar Swartz och bär titeln "Förödande för åsiktsfriheten". Frågan som berörs är den pågående debatten om hur kontrollerat och övervakat internet skall vara av stat- och polismyndigheter. Som vanligt dras några skräckexempel från andra sidan atlanten där amerikanska staten försöker återuppfinna McCarthyismen. Måhända en aning överdrivet för svenska förhållanden, men IB-affären säger något annat; vi kan inte utgå från att Svenska myndigheter inte kan eller kommer att utnyttja information om oss. Säpo är kanske ett gäng marginaliserade töntar men det finns ju ondskefulla maktapparater med mångt större resurser; försäkringskassan till exempel, som torde vara närmare epitetet Sveriges svar på FBI än drifkuckun Säpo.

Jag egentligen inget emot Swartz debattinlägg; för en gångs skull något intressant på gepes debattsida (men jag kanske inte skall klaga, var hemma hos min ömma mor i julhelgen och läste debattinläggen i Hallands dumheter). Svemska medborgare är i grundlagen skyddad från övervakning av sin post och detta måste gälla även när posten har prefixet 'e-'. Undantag är tillåtna, men då skall det finnas ett skäl. Att som trafikuppgiftutredningen föreslår och ålägga leverantörerna att i ett år lagra information om sina kunders kommunikation borde rimligen vara ett steg bortom det rimliga.

Vad som är nageln i mitt öga är de personer som framförallt driver kampen mot reglering och övervakningen. Det är grupperingar som Piratpartiet och andra vars syfte egentligen tycks vara få ladda ner immateriella varor gratis bakom snygga men innehållslösa slogans likt "Information wants to be free" (jag skulle vilja påstå att information är tämligen viljelöst). Det är lite som att låta egocentriska medeklassyngel som planka.nu bestäma över våra fysiska transporter.

*****
Tjuvåkningsorganisationen har syndikalistiska kopplingar. Det är tröttsamt att se en rörelse vars ideal jag på vissa plan sympatiserar med (om inte annat som motbild mot centralstyrd socialism) alltid så lätt koopteras av snorungar.
*****
Vet inte om det som stör mig mest med kampanjorganisationen planka.nu är dess namn; fruktansvärt Stockholmscentrerat. Man plankar inte på en spårvagn!

2 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Nja, snarare är sambandet mellan immaterialrätts- och integritetsfrågorna ganska tätt sammanknutet.

Enda sättet att stoppa fildelning, som sker i privat kommunikation, är att övervaka just all privat kommunikation. Och det är exakt det som gammelmonopolen lobbar för.

Det finns ingen dold agenda bakom Piratpartiet. Att anklaga oss för att vilja "få saker gratis" är att vara fem år bakom debattens frontlinje -- det vi säger är att man måste acceptera att tekniken har förändrat samhället i grunden, och att det inte längre går att ta betalt som det gjort tidigare.

Men det är inte något negativt. Så har alltid skett med samhällseffektiviseringar. Det går inte längre att sälja is i lösvikt på torgen.

Vi slåss för tre saker: ett skyddat privatliv, en fri kunskap, och ett delat kulturliv. Ingenstans där ingår begreppet "gratis". Vill du sälja något som någon annan vill köpa, varsågod. Men tro inte att du ska få göra det på bekostnad av att all min kommunikation ska avlyssnas. Det är vårt budskap i ett nötskal.

Kropotkin sa...

Får la tro och hoppas att du själv tror på partilinjen. Däremot är jag tveksam till era anhängare bakomliggande motiv. Ekonomi slår högre än vackra ord.

"Debattens frontlinje" låter som humbojumbo. Tillslaget mot TPB var la för nåt år sedan och i efterföljande demonstrationer var ert parti involverat.

Sedan är la juridiken 10-15 år efter verkligheten. Men det torde inte vara första gången. Internet är trots allt en fluga. Någon som vill köpa en Compis-dator?