söndag 18 april 2010

Halmstads BK 3 - 0 GAIS

En fram tills eftermiddagen trevlig söndag som givetvis måste förstöras, rivas sönder, av att GAIS spelar. Vädret här i Uppsala har varit rätt bra och när jag gjorde en sväng inne i småstadscentrum märkte man att det var ett typiskt sånt där väder där folk vill göra uteserverings-premiär, bara för att efter en tid märka att det är kallt när solen går i moln och söndagspromenadsmusklerna svalnat. Så ser det även ut att vara i Halmstad.

I motståndarlaget spelar ytterbacken Ryan Miller, som var nära att gå till GAIS. Gamla bekantskapen Per "Texas" Johansson satt däremot på bänken. Hann läsa hans krönika i Offside på Ofvandahls konditori tidigare på dagen, men först läste jag givetvis reportaget med Wanderson.

Som av en lycklig slump får jag se matchen gratis, då det blivit något fel med ppv. Laddar upp med Bowmore, folköl och jordnötter och känner givetvis att denna gemytliga söndag inte kan sluta lyckligt. Känner lite på min onda handled som jag skadade lite i samband med den senaste matchen. Att misshandla soffkuddar, och dessutom skada sig själv i processen, är min våldsnivå; soffkuddshuligan.

1. D. Jankulovski;
7. J. Lundén (77´28. J. Rundqvist), 4. H. Jonásson, 22. B. Andersson, 2. R. Ekunde (61´19. K. Pattersson);
11. T. Lycén, 17. J. Mårtensson, 23. E. Hédinsson, 27. M. Celik;
25. W. do Carmo;
21. J. Johansson


Återigen har skador stört förberedelserna. Från föregående match startuppställning har kapten Lundgren och Ayarna fått lämna återbud. Turligt nog väljer Axén att köra med Ejyolfúr Hédinsson centralt på mittfältet; igen strandfotboll, med Romarinho på mittfältet, i badbollstaden således. Tyvärr blir skadeproblem något som tycks fortsätta, då båda ytterbackarna får utgå på grund av känningar under andra halvlek.

GAIS börjar första halvlek bäst. HBK verkar vilja anfalla men kommer aldrig riktigt fram och lämnar ytor till GAIS som framförallt Joel Johansson försöker, men misslyckas med, att utnyttja. Wanderson do Carmo är involverad i mycket framåt, inte i första hand genom sin teknik utan genom sin spelförståelse, sin känsliga fot - såväl i spel som vid fasta situationer.

Givetvis kan denna goda inställning betala sig. I slutet på första halvlek tilldöms HBK en horribelt billig straff. Det är bara att konstatera att domarnivån är det enda som kan tänkas vara sämre än spelet i allsvenska vårmatcher. Det är märkligt att allsvenska domare kan vara så dåliga. I ett land med lite korruption och ett förhållandevis välorganiserat föreningsliv tycker man spontant att allsvenskans starka sida borde vara domarna, som ju inte än så länge kan bli utlandsproffs på heltid.

Anselmo sätter bollen hårt mot stolpens insida och in. Om Dime Jankulovski flyttat stolparna innan match och gått ut en meter innan straffskytten, som de flesta målvakter får göra för allsvenska domare, rörde bollen hade han kanske haft en liten chans.

Apropå Per "Texas" Johansson förresten, döpt efter den numera avlidna jazzmusikern, så störs tillvaron hela tiden av någon trumm-jam nedanför kommentatorn som tydligen anses vara gott supporterskap (Sebastian Arby kanske får för sig att hyra in en trummorkester för att skapa stämning - men nej, inte tror vi la att han vare ser matchen på teve och än mindre är på plats!).

Tidigt i andra halvlek byter Axén ut JJ för Aram Khalili, rimligen med uppfattningen och intentionen att nu skall GAIS börja pressa mot mål och behöver en stark huvudspelare snarare än en djupledslöpare. Av detta får vi emellertid inte se något. GAIS är ytterst blekt framåt. Wander försvinner helt ur matchen och ärligt talat hade det nog varit bättre om GAIS försökt spela mer längst med marken. Jonas Lundén går ut på grund av någon känning men jag hoppas egentligen att det beror på hans oförmåga att hinna med sin man. Det är allt för ofta Lundén som ger domaren Ingvarsson en ursäkt att ge Halmstad en frispark, då han inte hänger med och istället slänger sig efter motståndaren istället för den där bollen.

När det blev 1-0 var det orättvist sett till matchbilden. När 2-0 blir till genom ett snyggt men lite märkligt distanskott, som uppkommer genom en bjudning, av en i övrigt godkänd, Hallgrímur Jónasson, känns det inte längre orättvist. Att det är lite av en bjudning som leder till mål är dessutom helt följdriktigt. HBK kan tämligen enkelt kontrollera matchen utan att till synes behöva anstränga sig och utnyttjar de lägen de får till max. Om GAIS gjort likaledes i första halvlek hade vi måhända fått en liten annan utgång av denna match men det är samtidigt svårt att påstå att det är orättvist.

Sedan får de även 3-0 på övertid men om det finns det inte mycket att säga. Det gör vare sig från eller till och efter en vecka av att hålla tillbaka en viss tokoptimism är vi tillbaka på ruta ett som vanligt. Vi får se vilket skick det före detta (?) topplaget Kalmar FF är i nästa söndag.

När jag sedan går ut för att köpa filmjölk till måndagens frukost har det soliga vädret slagit om till spöregn. GAIS prestationer är onekligen analogt med aprilväder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Blev det leverpastejmacka på fiket?

Antar att Ofvandahls är lite väl snobbigt nästan ;)

Inte hittat något arbetarfik i Muppsala?

/Rikard

Olle J. sa...

Nej, jag skulle inte säga att Ofvandahls är snobbigt. Jag brukar äta ostfralla där de dagar jag simmar på morgonen innan jobbet. Obegränsad påtår och ur samovar dessutom. Det är dock inget Café Skogen tyvärr. ( http://sjalvgodochbitter.blogspot.com/2008/12/2008-rs-k-mrkning-caf-skogen.html ). Ont om arbetarfik men rätt gott om tantfik, vilket ju är det näst bästa alternativet (inget muppigt serverande av kaffe i pappersmuggar i en miljö av avskalad skandinavisk design).