måndag 26 april 2010

GAIS 2 - 2 Kalmar FF

Inför matchen relaterade jag den till två matcher från förra säsongen. Dels bortamatchen mot DIF och dels hemmamatchen mot KFF. I det förra fallet var det frågan om ett före detta storlag i en djup svacka och nedgång som genom att GAIS gav bort tre poäng fick den livlina som i slutändan räddade dem från en degradering de förtjänat. I det andra fallet var det en av de hemskaste poängförluster jag varit med om när GAIS tappade 2-0 till 2-2 på övertid.

1. D. Jankulovski;
28. J. Rundqvist, 4. H. Jónasson, 22. B. Andersson, 2. R. Ekunde;
11. T. Lycén (59´27. M. Celik), 17. J. Mårtensson (82´19. K. Pattersson), 23. E. Hédinsson,
18. A. Kahili (72´29. Romario)

De första tio minuterna av matchen fick jag inte se (däremot hann jag se lite på frågesportsprogrammet "Vem vet mest?" där en av mina (fd?) läsare gick till final. Alltid Spitzekvalität på mina läsare som sagt). Hade beställd matchen av comhem men det visade att de tydligen tyckte jag skulle se Brommapojkarna mot Gefle istället. Efter ha resonerat med en kille på supporten i nästan en kvart fick jag emellertid in rätt match. De första jag får se är hur Kalmar nästan får straff. Ja, hade det varit Martin Ingvarsson som dömt matchen hade säkert varit staff, kanske till och med två.

GAIS kommer undan detta grymma öde men istället får jag lida igenom ett vedervärdigt spel som är en skam för allsvenskan. Grönsvart var det sämre laget men KFF var inte mycket bättre. Att det sedan är GAIS som tar ledningen är något minst sagt förvånande, speciellt med tanke på hur målet gick till. Tommy Lycén vinner boll högt upp på sin kant till höger, driver fram och slår ett inlägg mot straffområdet. Därinne befinner sig två backar runt en Aram Khalili, som tydligen lånats in för att göra precis det som Björn Andersson gjorde i rollen som anfallare. Maken till orörlig och osynlig anfallare får man leta efter. Kalmar FF har allt under kontroll och deras målvakt, Wastå, skall bara plocka ner bollen när han på ett närmast obeskrivligt sätt slänger in den i eget mål. Endast en kvart in i matchen har GAIS tagit ledningen på ett minst sagt orättvist och oförtjänt sätt.

Detta mål lyckas tyvärr inte lyfta GAIS utan KFF tar över än mer. Speciellt problematiskt blir det för den till förstauppställningen för första gången inkallade högerbacken Johan Rundqvist. Flera gånger gör denna felbeslut och springer iväg för att ge understöd med följden av att hans kant blir fri. Bättre att falla och lämna ytor på kanten framför sig än bakom sig som ytterback. Det hela blir inte bättre av att Kalmar överbelastar den sidan för att utnyttja hans orutin. Det är på just ett sådant läge som Kalmar kan spela ut till en spelare som sedan slår ett inlägg rakt framför mål som avslutas av en djupledslöpare och ger 1-1 i slutet av första halvlek.

Lycén var, som antytt ovan, bra framåt i matchen och vann också en del bollar med hög press men nog hade det inte skadat om han också försökt understödja och hjälpa debutanten lite mer. Detta problem upprepade sig i andra halvlek när Mervan Celik kom in. GAIS hade inte samma problem på sin andra kant. Richard Ekunde har varit en nödlösning som ytterback så många gånger nu att det nästan blivit hans ordinarie position. Tyvärr leder hans träben till att skapa nästan lika mycket oreda och problem som de faror han så elegant undanröjer.

I paus kan två skandaler konstateras. Först och främst gräsmattans skick. Nog för att det inte är något som gynnar någon av laget men det uppmuntrar inte till något bländande spel att ha en så dåligt skött plan i allsvenskan. Då det är osannolikt att det tjuvåkts med monstertruckar på nya gamla ullevi får man undra om det är gnagare av något slag som gjort denna gräsmatta till sitt hem (säkert fridlysta dessutom). Detta är givetvis ett resultat av att arenans ägare inte anser att en för hyresgästernas behov anpassad gräsmatta är något som ingår i hyresavtalet utan vill ha två miljoner extra för detta. Inte helt oväntat aviserar Axén mer cynisk fotboll i andra halvlek, då planen inte går att spela på på det sätt som GAIS vill spela fotboll (man undrar varför IFK klagar också).

Den andra skandalen kommer ut kommentatorn Lasse Granqvist mun när han direkt efter paus påpekar att det är omöjligt att köpa sig en dricka i paus på nya gamla ullevi och att servicen är under all kritik. Endast en kassa var öppen och han hann inte fram innan han var tvungen att återvända till sin plats på läktaren. Nu torde detta, för en gångs skull, inte vara GAIS fel utan är återigen något som hänger på Higab. GAIS tappar inga pengar på att alla inte hinner köpa något i paus. Det skadar emellertid GAIS och andra klubbar på arenan att servicen inte fungerar. Som ståplatspublik så är man van att bli behandlad som andra klassens kunder men kommentatorerna sitter på västra läktaren (såg det ut som), sidan för de barnfamiljer som GAIS säger är en viktig målgrupp. Att betala höga biljettpriser och sedan inte kunna köpa godis, korv och läsk är knappast något som bidrar till att göra en match på gamla Ullevi till ett prisvärt och problemfritt familjenöje. Men det är klart, bättre att strunta att ta tag i sådana problem och istället skylla dåliga publiksiffror helt på huliganer och andra faktorer som klubbar och arenabolag inte är skyldiga till.

Under andra halvlek blir GAIS faktiskt lite bättre. Eller bättre och bättre, det är knappast rätt ord. Mindre urusla kan vi kanske säga. Det hela verkar emellertid gå åt helvete när Dime Jankulovski orsakar en straff. En spelare kommer inlöpande i straffområdet och försöker komma runt en utrusande Dime som slänger sig på spelare istället för boll som redan är påväg att förlöpa över kortlinjen. Den före detta rosa pantern försöker förklara sig med att bollen just var påväg bort som en dåligt ursäkt för att han fällde spelaren istället. Straff är närmast i mildaste laget och kunde lika väl blivit en frilägesutvisning, i alla fall om Martin Ingvarsson dömt matchen. Turligt nog räddar Dime straffen som ärligt talat inte var så värst bra, nästan rakt på mål och Dime som slänger sig åt rätt håll.

Istället följer strax ett mål åt andra håller och istället tar GAIS oväntat ledning med 2-1. Givetvis är det den underbare och utmärkte Wanderson do Carmo (han är allt för bra för detta dåliga lag i denna urusla liga) som får bollen strax till vänster om straffområdets främre hörn, två grönsvarta spelare springer på djupet och ger ytor till Wander som drar bollen längst med straffområdeslinjen tills han får ett läge och skjuter i mål

Efter denna nesliga vändning från ett Kalmarperspektiv tar GAIS för en tid över matchen och får en del chanser att avgöra. Dessa chanser tas emellertid inte och istället blir det som vanligt 2-2 på tillägg när en kalmarit slår in en retur på nära håll.

För att återkoppla till detta inläggs första stycke blev det mer analogt med den senare matchen. Bittert men i sammanhanget kanske något vi skall vara glada över.