tisdag 23 mars 2010

Goterna - ännu en notis om politiserad historia

Efter att ha skrivit ett inlägg för någon vecka sedan, som handlade om hur Turkiets politiserande av sin egna nutidshistoria tycks ha kommit och bitit den EU-medlemskapstörstande staten i svansen i och med att Sveriges riksdag röstat igenom att det var folkmord mot minoriteter i dagens Turkiet i skuggan av första världskriget, kom jag att tänka på något jag läst bara någon dag tidigare.

I linje med den rojalistiska yran inför det stundande bröllopet, mellan en kvinna som kan spåra sina genetiska rötter till en fransk fältmarskalk och en man som kan påvisa sina rötter till... Ockelbo, har historiken Dick Harrison, professor i Lund, fått en kungablogg hos Svenska Dagbladet, som tydligen inte vill lägga ner all tid på RUT-avdragens diskbänksrealism utan även vill ha lite blåblodig flärd.

I denna svarar Harrison på diverse apokryfiska frågor om kungar för länge sedan. Professorn är trots allt medeltidshistoriker och rör sig sällan in i ens tidigmodern tid. Inlägg som i sin tur renderar en måttlig skörd med kommentarer. Ett undantag var dock hans inlägg om huruvida de gotiska kungarna var svenska.

Detta inlägg, som alltså dryftar händelser som kanske skedde för sådär 1500 år sedan, har lett till en hel del kommentarer. Emellanåt är det lite svårt att motivera varför historia är viktigt för en måttligt ointresserad allmänhet - om än inte mitt eget forskningsämne kring efterkrigstid och en på många sätt aktuell fråga - men för en högljudd grupp människor är detta uppenbarligen en extremt viktig historisk fråga.

Ett återkommande argument mot Dick Harrison, som menar att det inte finns några direkta belägg för att goterna kom från Gotland eller Götaland, är att denne är politiskt korrekt. Det vill säga, professorn producerar den historia som är rumsren och godkänd, inte den som är sann.

Måste säga att det på många sätt är märkligt att en del människor anser goternas härkomst så viktig att det är värt att svära över på internet. Det är närmast bortom ett I-landsproblem. Vad som emellertid är än mer intressant är hur en sådan hållning framhävs.

För det första tycks de försöka utsätta porfessor Harrisons historieskrivning för någon slags poststrukturalistisk dekonstruktion. En metod som sällan brukar förknippas med människor som tycks tro på entiteter som nation och en stabil historiesyn.

För det andra implicerar deras kritik att Harrison ägnar sig åt att tillskriva historien värde utifrån nutidens syn, vilket är exakt det fel som den äldre historiesyn de förfäktar har gjort sig skyldig till.

Det hela blir lika hycklande som den turkiska ambassadörens syn på historien; det är helt fritt fram att omformulera historien så länge det görs i en riktning som passar våra föreställningar.

4 kommentarer:

Goten sa...

Har du nånsin ställt dig frågan från motsatt håll, det vill säga, varför är det så himla viktigt för etablerade svenska historiker att goterna INTE kom ifrån och senare återvände till Gotland och Götaland?

De flesta utländska forskare utesluter inte den möjligheten.

jornmark sa...

Dom kom från Värmland, helt säkert.

Olle J. sa...

Varför skall jag inte tro på historiker, som rimligen som grupp är mer insatt i svensk historia än sina utländska historiker, framför personer som uppenbarligen skriver historien baklänges?

Anonym sa...

Det är väl fullt möjligt att det förekom en viss migration från Skandinavien till nuvarande Polen under hundratalen fKr - kanske tog de stammen till ordet "got" med sig.

Det är däremot osannolikt att de kan ha bidragit med särskilt mkt faktisk arvsmassa i de stora folkgrupperna som skövlade sig igenom Europa och Nordafrika några hundra år senare.

För att uttrycka det så enkelt som bara är möjligt: Skandinavierna var väldigt få - det antal som rimligtvis kan ha utvandrat ännu mindre, och goterna var väldigt, väldigt många.

/Tommy