fredag 28 augusti 2009

Öppet brev till Ulf Stenberg

Efter att ha läst och förargats över Ulf Stenbergs provokativa beskrivning av söndagens händelser i Sport och Spel vecka 35 kunde jag tyvärr inte låta bli, utan sände iväg ett e-post:

Inte nog med att jag så när råkar ramla i badrummet på morgonen för att katten har pissat utanför lådan, sedan råkar jag läsa din "sport och spel"-krönika också. Ja, du förstår säkert att detta handlar om din passage kring söndagens händelser i Helsingborg. Jag utgår från att detta inte är det första e-post du får och det också är ungefär här du raderar mitt meddelande.

Jag kan inte säga så mycket om själva marschen till arenan då jag inte såg så värst mycket av den. Jag bröt nämligen, vis av tidigare erfarenhet, ut från marschen så fort som möjligt. Inte för att ställa till med bråk och besvär utan för att jag inte litar på Skånepolisen. Däremot hade jag redan betalt och kommit in på Olympia när huvudklungan närmade sig entrén. Nu vet jag inte exakt vilken vinkel du såg förloppet ifrån (vi får la utgå från att du faktiskt var där och såg händelserna du berättar om) och det är näppeligen värt att gå in i detaljer men från mitt perspektiv skulle jag lämnat en annan, låt oss kalla det en mer problematiserad, skildring av förloppet.

Vad jag däremot gjorde efter händelserna var att gå fram och tala med vänner och bekanta som kom in med hundbett, blåmärken och röda ögon från polisens pepparsprej och fick deras perspektiv på den, enligt din uppfattning, beundransvärt tålmodiga polisen. Att jag nu är bekant med flera människor som råkade ut för denna kår gör mig måhända i viss mån partisk men innebär samtidigt att jag har en relativt god hum om vad det är för slags människor jag talar med, om de är huliganer (vilket jag ytterst sällan talar med) eller inte.

Medan du enkelt avfärdar protester och invändningar mot, enligt din uppfattning, rakryggade uttalanden på GAIS hemsida som levererade av "sanningssägare" - där citationstecknen tycks betyda att personerna a priori är opålitliga - vet jag vilka jag talar med. Ditt resonemang i denna fråga är mycket typiskt för medias attityd gentemot fotbollsupportar. Medan det numera, som tur är, inte längre ar acceptabelt att skylla bort våldtäkter på att tjejen druckit alkohol och klätt sig utmanande, är en fotbollssupporter per automatik misstänkliggjord. Att jag samtidigt är engagerad medborgare, äkta make, tv-licensbetalare, hyresgäst, skattebetalare, kattägare och GP-prenumerant (det är bara för dig att välja och vraka vilka roller du tycker ger mig någon form av moralisk tyngd) spelar ingen roll, för så fort jag tar med mig min grönsvarta halsduk (och jag tror i och för sig inte klubbfärgerna är av betydelse här) så är min trovärdighet reducerad, även om jag aldrig hamnat i bråk i samband med en fotbollsmatch (och knappt i andra sammanhang heller).

Nå, vad jag då mötte när jag stod innanför Olympias grindar var människor som var arga, chockade och bestörta över polisens urskiljningslösa framfart mot dem som supportrar. Nu förstår jag förstås att polisen uppgift inte är enkelt. Över 200 personer som druckit alkohol kan säkert vara svårt att hålla koll på, det är ju nästan som en fredagskväll i Trollhättan. Vidare har jag verkligen inget emot att de sätter åt huliganer. Dessa har trots allt gjort sitt illegala och minst sagt märkliga val av hobby och borde räkna med konsekvenserna (vilket de i och för sig inte alltid gör). Jag tror inte heller på ACAB (All Cops Are Bastads). Det är givetvis så att det finns olämpliga och inkompetenta poliser, precis som de finns inom alla yrkesgrupper.

Nej, problemet är större än så. Skånepolisens verksamhet präglas av ett allvarligt systemfel. Ett system inom vilket våldsamma och direkt olämpliga poliser får härjas fritt och sedan skyddas av sina kollegor. Min slutsats efter att ha så att säga studerat detta under ett antal Skåneresor under senare år att polisen i Skåne helt enkelt har ett huliganproblem. När oskyldiga supportrar försöker påpeka detta misstänkliggörs de, som du nu i din krönika. En medelålders man med civilkurage som i början av marschen skrek åt några ungdomar som betedde sig illa låg lika fullt ner på gräsmattan med pepparsprejade ögon i slutet av marschen. Försök att göra en anmälan på plats möts av hot, kameror slås sönder.

Att då GAIS-gården, efter en händelse som" var så förutsägbart att det inte ens blev en notis i GP dagen efter" för ovanlighets skull går ut och fördömer händelsen blir givetvis som ett hån mot oss medlemmar som måhända också tyvärr tycker att huliganbråk är förutsägbart men näppeligen polismisshandel. Måhända kan man hävda att problemet ligger hos huliganerna i första hand och visst är det så, men nog kan man som skattebetalare (om än inte i Skåne) ha lite större förväntningar på beteendet från polismyndigheten?

Slutligen, när irritationen börjar lägga sig, skall man öppna den tredje statsmaktens publikation och behöva läsa en krönika som ironiserar över det hela, kommer med ett minst sagt skevt perspektiv, berömmer polisen och slutligen misstänkliggör oskyldiga. Jag kan inte direkt säga att jag tycker detta är i linje med journalistisk yrkesetik, men sådant kanske man inte skall förvänta sig från en sportjournalist.
Kommer givetvis inte ha den minsta effekt. Stenberg kommer inte läsa den utan sitta kvar och sörpla kaffe och äta vetebulle på sitt kontor tillsammans med sina hejdukar på GP-sporten.

17 kommentarer:

Hamza sa...

Ulf skall dö! Jävla feta äckliga bög

Olle J. sa...

Ulf får gärna vara bög för min del. Om han nu skulle vara äcklig är det la mer en fråga om personlig hygien och har näppeligen så värst mycket med hans krönika att göra.

Och vi skall ju alla dö, förr eller senare.

vän av ordning sa...

mkt väl skrivet själv var jag inte närvarande men efter ett antal resor i skåne vet jag hur det går till att ens skriva ett ord om detta och uttala sej om amn inte gått i våra led och mött dem öga mot öga så är man på fel spår...
sitta och fördömma på sitt kontor som en riktig "svenne banan" är riktigt lågt

bomgoll sa...

Skånepolisen är kända bland alla sorters aktivister (fotbolls -politiska m.m), i hela landet, som vänner av övervåld. Allra helst mot folk som inte begår våldshandlingar tillbaka.

kanyl sa...

Jag hoppas Ulf tar ett par minuter av sin dyrbara tid han annars lägger på research och läser ditt mail Olle. Riktigt bra skrivet. /m

Peter sa...

Välformulerat!

Anonym sa...

Skicka detta till insändarredaktionen med.

Rösereds-Nicke sa...

Mycket bra skrivet, Olle!

Robert sa...

Otroligt provocerande artikel från herr Stenberg, blir riktigt förbannad när jag läser den. Hur jag än vrider och vänder så förstår jag inte heller syftet med den, den är så provokativ att man tänker, fan vi skulle kanske visa dom där journalisterna och polisen och styrelser i föreningar vad som skulle hända om vi verkligen va sådana som dom vill få oss att framstå!!! Själv va jag mitt i smeten den här söndagen jag såg och hörde det mesta, det kastades innan vår avmarch 3-4 bengaler varav 2 innan vi ens kommit till The Tivoli och inte The Zoo, som clownen där borta på cirkusen el va det GP tidningen hette, skrev?
En av orsakerna att folk kastar bengalerna överhuvudtaget är att man blir gripen om man håller den i handen, min personliga åsikt om bengaler är att det är effektfullt på ett häftigt sätt, pepparspray är betydligt farligare och tråkigare inslag även om jag inte sysslar med något av dom! Så vitt jag förstår är det bara i samband med fotbollssupporters som bengaler är en orsak att bli gripen?? "Polisen visade beundransvärt tålamod" mot VAD??? En handfull unga killar som i ungdomlig entusiasm skriker HATA POLISEN vilket 220 av dom 250 Gaisare som vad där INTE GJORDE men säkert kommer göra nästa gång? För att några bengaler tändes som andra dagar te x i samband med en karneval hade ansetts som festligt av hela samhället? Vilken skadegörelse? Den personen som drog av rökgranaten när vårat tåg anlände ville nog bara att det skulle se häftigt ut när vi anlände att brandlarmet skulle gå och tågen bli försenade ingick nog inte i planerna men det är väl inte på grund av att Mr Stenberg blev lite försenad som han skriver dessa fullkomligt idiotiska rader på en seriös dagstidning, han har ju fan inte ett rätt någonstans! Va det ett enda slagsmål i Helsingborg under hela dagen fram tills det braka loss utanför arenan??? NEJ!!! "Gaisklacken försökte bryta sig loss polisescorten framme vid arenan" för helvete, när vi är framme vid arenan attackeras vi av ca 50 grabbar ifrån Helsingborgs supporters och det är startskottet på allt som följer, polisen försöker avstyra boxet med att storma in mellan supportergrupperingarna och riktar sina aktioner mot Gaisarna som självklart va uppretade efter Helsingborggrabbarnas stormning och nu har vi polisen framför oss som med batongslag och pepparspray trycker tillbaka oss mot ingången, ingen skonas det rappas på tjejer och pojkar som inte fått könshår än, vid detta tillfälle kommer jag in på arenaområdet och från andra sidan staketet med taggtråd ser jag att polisen efter ett antal rapp med batongerna beslutar sig för att gripa en tjejkompis som har kameran framme, jag springer fram mot staketet och skriker till närmsta polis att "Va fan sysslar ni med era jävla fittor" ( ja, kvinnomisshandlare är fittor i mina ögon) han svarar med att luta sig framåt och ger mig en salva pepparspray genom staketet, där brister allt för mig och jag skriker "är det allt du har att komma med din lilla råtta till fegis ha ge mig allt du har istället din horunge" (inget ont om varken horor el ungar men min fantasi brast)då svarar han med att tömma burken (kändes det som) i ansiktet på mig!!! Jag va precis där polisen ville ha mig inne på matcharenan ett två meter högt staket skilde oss åt med taggtråd på så jag utgorde inget som helst hot så om konstapeln ifråga skulle hävda att han va rädd för mig måste jag ifrågasätta om han har stake nog att abeta som polis? Jag vill påpeka att jag inte ens rörde staketet utan höll ett avstånd på ca en meter, jag lämnade ett negativt urinprov där alla droger testades på måndag efter match så det finns dokumenterat att jag inte va påverkad av droger, jag hade under hela dagen druckit 5 öl och ätit god mat och druckit mycket vatten så jag va påverkad men absolut inte full! En sån här artikel full av rena skära lögner och en attityd som känns personligt riktad mot Gaisfans gör bara att utanförskapet blir än tydligare hatet än starkare, det är VI mot DOM ´n WE say FUCK YOU ALL!!!

August sa...

Återigen bevisat att det inte krävs några större förkunskaper att bli journalist. Men det visste man väl redan. Den dagen en journalisten går med i tågen och ser det våld som till och med en del suporterpoliser ser och erkänner så tycker jag bara att journalister som Ulf bara ska tiga och eller ge en korrekt bild av verkligheten. Du är en skam för en ynklig yrkes kår som bara ägnar er åt att sälja lösnummer genom skit repotage. Ha stake å våga vara den tredje stadsmakt ni påstår er vara. Just nu sitter sådana som du i knät på etablissemanget, det etablissemanget ni ska granska. Men ni säljer er för en judas peng och offrar eran moral på erat yrkes altare. Ni är inte värda mer än sniglarna jag trampar ihjäl under mina promenad med min mördar hund. JOURNALIST PACK

magnus sa...

Jojo, fortsätt och rabbla martyrnonsens, men faktum är, att vissa element i supporterledet inte kan uppföra sig. Skyll inte på att ni blir provocerade, om 30 av 250 missköter sig, är det 30 för många. Ta avstånd från dessa idioter. Kom inte med att att alla som håller på Gais skall vara med i gemenskapen. Är man ligist skall man väck! Jag har sett många bedrövliga insatser av Gais på fotbollsplan, men inte stöttar vi dem genom att uppträda som slödder, tyvärr, det är dags att säga ta avstånd från ligisterna!

Leffe sa...

Bra Magnus!

Alla som inte tar avstånd får spö av polisen. Alla som befinner sig i närheten av en huligan får spö. Alla som åker på samma bortamatch som en huligan får spö.

Magnus sa...

Leffe
Visst, gör dej lustig, kul. Men om klacken stöttar, hejar, sjunger UTAN att bruka våld, ja t o m utan att skrika sexistiska och rasistiska glåpord, DÅ kan vi snacka respekt. Övervåld, pyts!

Robert sa...

Magnus du hoppas på en fantasi av en utopi att inga "sexistiska" (he he, tillåt mig småle) el "rasistiska", fast d tycker jag Gaisklacken är ganska skonad av, känner inga politiska undertoner i klacken åt något håll vilket jag tycker är bra och så ska det forts hoppas jag. Hur som helst så tvivlar jag inte på att du är en reko medborgare en i polisens ögon förstklassig medborgare som gör som du blir tillsagd och finner dig i d mesta, men jag tror inte att orsaken är att du alltid tycker polisen har rätt utan mer för att du vill slippa problem, självklart kan jag ha fel jag vet ju inget mer om dig än det du skriver i ditt inlägg! Nu till ordet FITTA som du förmodligen anser vara ett av dom sexistiska orden som är så hemskt i dina öron. Fitta el cunt, pichka, charmutta pussy välj och vraka kärt barn har många namn, har i alla tider alla civilisationer alla språk varit en svordom som används främst av män, varför? Kanske är det för att fitta också är det som dom flesta män älskar mest av allt och är villiga att gå väldigt långt för att få, kanske beror det på att om man kallar en annan man fitta så tycker man att personen ifråga borde knullas vilket inom psykologin är att visa sin dominans på samma sätt som t ex hundar gör, men va fan vet jag om varken språkhistoria el för den delen psykologi, någon hund har jag inte heller!!! Men hur mycket man än vrider och vänder el analyserar detta ordet så är det bara ett namn på kvinnans underbara könsorgan med andra ord bara ett ord ;) du kanske säger idiot el fähund SO FUCKIN WHAT!!! Om nu någon tycker att polisen har rätt att ingripa när ungdomar skriker HATA POLISEN så måste ju samma person tycka att en Göteborgare har rätt att ingripa när en Stockholmare skriker HATA GÖTEBORG el ska polisen ha större rättigheter med andra ord stå över lagen??? Då är det här ett mycket större problem än "fotbollssupporters" rent spontant så känns det som att demokratin är hotad isådanafall i ett längre perspektiv, men men jag är ingen statsvetare så vad vet jag? Se IRAN!!! Polisens uppgift borde vara att lugna ner stämningen och det hade dom gjort om dom hade backat istället för att trycka in oss på området och när vi väl va därinne utifån spruta pepparspray in mot området, det är fan ingen skam att backa att tänka defensivt dessutom hade dom skilt dom som ville bråka åt från dom andra eftersom bara dom hade följt efter om ens dom? Men jag är ingen general så vad vet jag??? Hur som helst så skriver du att 30st är 30 för många, jag undrar vad du tycker att man ska göra åt dom 30 du syftar på? Vill du dom ska dö el, nä knappast va för då är ju faktiskt du mer omänsklig än dom unga killar du syftar på?? Om man nu ska börja utesluta grupperingar ifrån Gais gemenskap ska det ha gått väldigt långt men en bra orsak enl mig är att dom som hjälper media polis och slutligen allmänhet att sprida falsk propaganda och en felaktig bild av oss ska bort, inte unga killar som förmodligen skulle söka sig till andra grupperingar där mycket värre saker än bengaler och hata polisenramsor förekommer, tro mig "been there done that"!!! Du kanske kan lära känna ngn som känner någon som kan påverka?? Gais kommer aldrig att ha en klack som tyst går till matcherna, bara sjunger snälla saker för att sen gå hem och lägga sig, så din fantasi på en utopi har ingenting med verkligheten att göra men vill du påverka så e d bara att hoppa in i matchen för även om det inte kan bli som du vill så ska det ju inte heller bli som den som vill ha mest kaos heller och det va det inte i Helsingborg heller, tro mig det kan det kommer bli mycket värre om polis och media fortsätter behandla fotbollsuportrar som jordens avskum!!! Puh nu orkar jag fan inte göra ngt annat än att följa mitt hjärta och mitt slutord är HÅLL IHOP NU GAIS i alla led... TACK

Robert sa...

Förresten en sak till Magnus, när du skriver martyrnonsens så undrar jag vad du syftar på, och jag hoppas verkligen inte att du menar att något som jag skrivit i mitt inlägg är falska påståenden för då kallar du mig för en lögnare vilket jag ser allvarligt på, det skulle inte innebära ngt annat än att du och jag inte på något sätt ska ha med varandra att göra, aldrig mer kommentera varandra inte hälsa på varandra om vi träffas och undvika ögonkontakt för e d så att du menar att mina ord är lögner så måste du ju veta vem jag är och då känns det skönt för mig att inte veta vem du är, om så är fallet hoppas jag det förblir så! Tack på förhand

E.K sa...

Till: ulf.stenberg@gp.se



Ulf. jag och min bror spelade skivor på nedresan,dvs. vi agerade djs. Vi är dessutom alltid nyktra när vi går på fotboll. Min bror hade med sig sin fyra åriga dotter! v kom lite på efterkälken pga. att vi skulle låsa in elektronik på tåget. Det första polisen gör när vi kommer av är att gripa oss. De sade sig leta efter farliga saker. Dottern grät hejdlöst och blev oerhört rädd. Vi släpptes med en gång, kränkta och besvikna då HBG-polisen alltid agerar på samma sätt.
När vi sedan kom till arenan blev vi klämda mellan HBgs supportrar och polisen.
Polisen trampade sönder en flickas kamera, då hon tagit bilder på övervåld.
En 12 årig grabb fick sys i huvudet, pga. batongslag.
Hans far fick inte följa med till sjukhuset, istället greps han av polisen pga,, förtvivlan.
Vi har bilder på supportrar som jaghas och blir slagna bakifrån!
Vi har bildbevis på att en polis sprutar pepparsprej genom ett högt kravallstängsel mot en supporter som redan är inne på arenan.
Ingen har försökt stjäla kassan. De flydde för att de fick pepparsprej i ögonen. De som stod i entren hjälpte till att bära vatten och tvätta skadade med. Det skall de he en eloge för! Vi fick även gratis dricka i kiosken att rädda de som hade astma med!
vad har du fått dina uppgifter ifrån?
Vad tjänar du på att fara med lögner?
Vittnen som inte var Gaissupportrar har anmält polisen, bara så att du vet!
vad tjänar du påatt sparka på en klubb som redan ligger ner?
var du där?
Såg du händelserna?
vad ger polisen rätt i att slå barn, som bara går lugnt?
Tycker du att polisen har rätt att slå ner alla runt omkring en kille som htänder en bengalisk eld?
Är det jornalistik att endast applicera tomma påståenden i krönikor, och av en synnerligen reaktionär och ensidig karaktär.
Kan du maila mig numret till din chef är du snäll.

El giganto sa...

Grymt bra skrivet Olle....