lördag 29 augusti 2009

Femton avgörande böcker

Såg häromdagen att en gammal kompis från förr (ja, som latin Kings-låten!), som har en välskriven blogg om serier jag nästan aldrig hört talas om och troligen aldrig kommer att läsa, har länkat vidare till mig i någon form av litterärt kedjebrev. Poängen är att på femton minuter komma på femton böcker som har lämnat ett bestående intryck.

Karel Capek, Salamanderkriget
George Orwell, 1984
Varlam Sjalamov, Skovelmästaren
Aleksandr Solzjenitsyn, En dag i Ivan Denisovitjs liv
Kurt Vonnegut, Slakthus 5
Nick Hornby, Fever Pitch
Arkadij Babtjenko, Krigets färger
Primo Levi, Är detta en människa?
Jaroslav Hasek, Soldaten Svejk
JM Coetzee, Pojkår
EM Remarque, På västfronten intet nytt
Albert Camus, Myten om Sisyfos
Jane Jacobs, Den amerikanska storstadens liv och förfall
Vilhelm Moberg, Sänkt sedebetyg
Väinö Linna, Okänd soldat

Rimligen inte en slutgiltig lista. Tanken är som sagt att det är de man kommer på under femton minuter. Som synes väldigt munter läsning i stora delar; krig, koncentrationsläget, dystropier och fotboll.

Jag misstänker att detta med femton böcker är någon trend som torde ha startad för länge sedan och nu har den börjat närma sig bloggvärldens bottenträsk när det kommer ner hit. Jag känner bara till en enda regelbunden läsare som har en egen blogg (är det ytterligare någon så får ni gärna tipsa om det) och som samtidigt kan förväntas läsa böcker, så jag får la sända vidare det till andra sidan.

5 kommentarer:

Josefina sa...

En mycket bra lista. Bäst är - givetvis - Varlam Sjalamov på andra plats i den svenska översättningen "Skovelmästaren". Respekt.

Josefina sa...

Oj, den var visst först på tredje plats. Ursäkta min ouppmärksamma läsning av ditt inlägg.

Olle J. sa...

Det är ingen intern rankning, så det var inte fel!

Monika sa...

Sökte på Varlam Sjalamov och såg din lista över litteratur. Manliga förf. och endast en kvinna. ????
vilken ensidig bild av tillvaron det blir, tror jag. om böckerna dessutom är avgörande, avgörande för vad undrar jag?? fortsatt liv? moraliska ställningstaganden ??

Olle J. sa...

Monika: Det är givetvis inte något som är explicit angivet i en sådan instruktion, vad som är avgörande är upp till var och en och behöver la inte heller vara konsekvent inom en och samma lista. Sedan kan det givetvis vara så att det faktum att jag skriver upp 14 män och 1 kvinna kan avspegla något, om detta något ligger hos mig eller samhällets strukturer, vilket givetvis går att spekulera kring.