lördag 24 januari 2009

Parkeringspolicyn i Göteborg skapar oenighet

Det finns en sakfråga bland stadsbyggnadsfrågor där politiker inte nöjer sig med luddiga visioner och det är parkeringspolicyn. Vet inte ens om Mona Sahlin tycker det är vidare sexigt, men nog är det en fråga med viss betydelse. I lördagens Gepe* lyfts oenigheten mellan moderater, folkpartister samt kristdemokrater på den ena sidan och socialdemokrater, miljöpartister samt vänsterpartister på den andra. Båda blocken har lämnat in återremisser på en stundande ny parkeringspolicy.

Målkonflikten är uppenbar, dels är det positivt att staden är tillgänglig men det är samtidigt problematisk med allt för mycket trafik i innerstaden samtidigt som kollektivtrafik, gång och cykling är bättre för miljön och tar mindre plats på stadens gator och torg. Det borgerliga blocket har en poäng när de säger att att mindre parkeringsplatser i staden gör den allt mer otillgänglig och risken ökar att folk istället väljer externa köpcentrum.** Samtidigt har s, mp och v vid flera byggärenden under hösten yrkat för lägre P-norm och vill bygga ut och förbättra pendlarparkeringar.
West Edmonton Mall i Alberta, Kanada har världsrekordet med 20 000 parkeringsplatser - Var i helvete ställde vi bilen?

Parkeringsplats som parkeringsplats, tänker säkert många. Men det bör enligt min mening göras en klar åtskillnad mellan besöks- och kundparkeringar i gaturummet och boendeparkeringar i innerstaden. De senare bor på en plats med goda möjligheter att transportera sig på annat sätt. Däremot är situationen en annan för Lerumsbor och andra som verkligen har små möjligheter att klara sig utan bil i sitt dagliga liv. Notera till exempel diskussionen kring ett ombygge från kontor till bostäder i västra nordstaden som pågår på YimbyGBG här och då speciellt denna kommentar av en person involverad i projektet.

Det är tämligen bökigt att köra bil i innestaden och många som gör så har näppeligen börjat på en plats med god kollektivtrafik. Att tro att människor från kranskommuner eller villaområden i någon högre utsträckning skall ställa sin bil halvvägs utanför centrum och byta till någon buss är nog tyvärr orealistiskt. Dessutom ger faktiskt även bilar liv till staden. Att i praktiken separera bort bilen från innerstaden för att den äldre kärnan av staden skall bli en sån där plats där människor skall gå runt och mysa*** medan alla stora inköp görs i bilburna köpcentrum riskar att förvandla innerstaden till en funktionalistisk död zon.

Det är min uppfattning att det inte skall var omöjligt att parkera i Göteborg.Ppå samma sgång som jag blir lätt kräkfärdig av stora parkeringsytor finner jag ofta en rad av bilar längst trottoaren som tecken på liv. Tillåt parkeringar längst trottoarer på så många platser som möjligt, dölj övriga bilar i parkeringshus och få bilisterna att i högre utsträckning anpassa sig till lägre fart på cykelns, kollektivtrafikens och gångtrafikantens villkor.

*Finns ej på nätet för tillfället.
** Ni vet, såna som politiker med glädje ger bygglov till, förser med vägar, planerar för...
*** Observanta läsare har säkert noterat min avsky över seperation av dagligvaruhandel och andra verksamheter.

1 kommentar:

Erik Sandblom sa...

Pendelparkeringarna kan bli mer populära om man satsar mer på snabb kollektivtrafik över längre avstånd, det vill säga pendeltåg. Det måste bli fler pendeltågslinjer än dagens två, och linjerna måste kopplas ihop så att man kan åka t ex Kungsbacka-Lerum utan byte.

Det är en prisfråga också. Det blir ingen brist på p-platser i centrum om man ökar priset. Samtidigt blir det mer attraktivt att parkera gratis på exempelvis pendeltågstationen Kungsbacka Hede.

Jag hoppas att många börjar kombinera cykel med kollektivtrafik. Det är en väldigt effektiv kombination. Det kan vara en generationsfråga. 80% av alla cyklister i Göteborg är under 50 år.
Vanebilisterna mönstras ut

Till sist måste jag lyfta fram Susanna Haby:s uttalande, att det behövs fler p-platser för att "ta emot folk till olika kultur- och sportevenemang". Evenemang med många samtidiga besökare är det absolut sämsta argumentet för bilparkering. Då är det bättre med extraturer med kollektivtrafiken. En enda spårvagn kan ta 200 passagerare och då är det onödigt att bereda plats för 100 parkerade bilar som dessutom fastnar i bilkö.

GP: Oenighet om parkeringspolicy